Windows 10 отстъпва пред Windows 7 сред потребителите

windows-7-upgrade-windows-10-1

Microsoft Windows 10 е безплатна за потребителите на Windows 7 и 8.1, но хората не бързат да преминават към нея. NetMarketShare съобщи в петък, че след първоначалния тласък, който получи в първия месец след излизането си и достигна 9% през Ноември, през Декември новият Microsoft Windows, излязъл в края на Юли, е достигнал вече 9.96% от всичкия интернет трафик, генериран от операционните системи. Този доклад е в рязък контраст със съобщението на Microsoft в понеделник, според което новата операционна система е достигнала до 200 милиона устройства в световен мащаб. В това число влизат таблети и смарт телефони, не само настолни компютри и лаптопи. Компанията казва също, че усвояването на Windows 10 се е покачило и над 40% от новите устройства използват операционната система. “Windows 10 продължава да бъде най-бързо развиващата се версия на Windows, като изпреварва предшествениците си – Windows 7 със над 140% и Windows 8.1 с над 400%.”, казва Yusuf Mehdi, ръководител на Devices Group в Microsoft.

Все още най-новата версия на широко използваната операционна система има да измине дълъг път в развитието си. NetMarketShare отбелязва, че Windows 10 поразително се доближава до по-старите версии на системата, чиито интернет трафик е спаднал през последния месец до 10.9% за Windows XP и 10.3% за Windows 8.1. Но тези понижения могат да се обяснят донякъде с факта че XP вече не се поддържа от Microsoft и някои потребители на 8.1 се възползват от безплатното надграждане до Windows 10. Малкото покачване в полза на Windows 10 през изминалите 5 месеца се дължи на опитите на Microsoft да докаже, че може да създаде привлекателна и лесна за боравене операционна система, след пропадането на Windows 8, която отблъсна множество потребители с новия си изглед. Също така Windows 10 може да работи на различни устройства, от компютри до таблети и телефони. С това Microsoft се надява да привлече допълнителен брой потребители.

Софтуерният гигант агресивно се опитва да убеди потребителите да преминат на Windows 10, чрез чести напомняния за ползващите Windows 7 и 8.1. Миналата година компанията нарече надграждането до новата версия като “незадължително”. Microsoft смята да промени това на “препоръчително надграждане” рано тази година. Гигантът има толкова голямо желание да накара потребителите да преминат към Windows 10, че Chris Capossela, маркетинговия ръководител на Microsoft, е заявил следното: “Windows 10 е доста по добра от Windows 7. Ние се притесняваме за хората, които използват операционна система, която е на 10 години. С нея новият им принтер може да не работи добре или като си купят нова игра, например Fallout 4, която не работи на доста от старите машини”. Коментарът е странен, тъй като Windows 7 е на шест години и все още изглежда здрав. Microsoft спря безплатната му поддръжка преди година, докато платената ще продължи до 2020г. До края на десетилетието ще бъдат пускани пачове и ъпдейти за Windows 7, подсигуряващи защитеността му срещу вируси и други заплахи.