Алтернативата на WiFi – LiFi е 100 пъти по-бърза

lifi-is-faster-than-wifi-1

LiFi, алтернативната технология за пренос на данни, най-сетне беше тествана в реални условия и успя да предаде данни със скорости 100 пъти по-високи от досегашната WiFi технология. Според IBTimes, естонските новатори Velmenni, които разработиха LED осветителни крушки използващи LiFi технологията, я тества в индустриални условия и офиси. Според доклада по време на първите тестове от Velmenni успели да изпратят данни през рекламираните LiFi крушки със скорост до 1Gbps, което се равнява на сваляне на филм с HD качество за няколко секунди.

Deepak Solanki, изпълнителен директор на Velmenni казва: “В момента сме създали решение за индустриалната среда, където предаването на данни се извършва чрез светлина. Също правим и първи проекти за по-малки клиенти, където изграждаме LiFi мрежа, за да може да се свързват с интернет от офисите си.”

Какво е LiFi

Открита от Професор Harald Haas от Единбургсия Университет, LiFi или light fidelity предава данни чрез видимия спектър на светлината, вместо чрез радио вълни. За целта се използват крушки за осветление, премигващи изключително бързо и изпращащи информация във вид на единици и нули до получателя. Най-високата скорост, записана по време на тестове в лабораторни условия, е 3Gbit/s. Но преди 2 години разработчиците започнали да използват специално произведени LED крушки, които могат да разделят светлината на отделни потоци, с което да утроят скоростта. Въпреки че тези скорости са внушителни в лабораторна среда, до сега резултатите на технологията в реални условия не са напълно известни. Haas вярва, че LiFi може да захранва ново поколение мрежи заедно с WiFi, предоставяйки по-добро покритие в сградите, както и за направата на потенциално по-защитени мрежи, защото LiFi не може да прониква през стени.