Как се използва System Restore в Windows 10

System-Restore-Point-2

Въпреки че Windows 10 е стабилна система, винаги може нещо да се обърка. Било то заради програма, която се отразява зле на производителността или каприз на самата Операционна система, в даден момент от време може да трябва да се справяте със забавяния и ниска производителност като цяло. В този момент ще искате да “върнете времето” с няколко дни, за да бъде всичко наред. За щастие Windows 10 има вградена способност, предвидена за тези случаи – System Restore. Идеята зад нея е проста, докато използвате устройството си, Windows периодично прави копия на всичките програми, данни и системата като цяло, записвайки копие на хард диска. Така, когато се стигне до момент с проблем, System Restore позволява да се върнете към времето, в което е нямало проблем.

Има два начина за активиране на System Restore. Първият е през менюто Settings:
1. Отваряме Start Menu и търсим Control Panel.
2. След като сме отворили прозореца, намираме категория Recovery.
3. След това пътят е следния Recovery>Open System restore и натискаме на бутона Next.
4. В новоотворения прозорец има предложени точки в различно време. Избираме, тази която ни трябва и завършваме с натискане отново на бутона Next и след това Finish. След това Windows ще върне настройките от дадената дата и час.

Вторият начин е да стартираме процеса при рестарт на компютъра:
1. Отваряме Start Menu и задържайки Shift бутона на клавиатурата, избираме Restart.
2. За разлика от обикновеното стартиране ще видим син екран с три опции, една от които е Troubleshoot. Избираме точно нея.
3. След това има още два възможни избора – Reset this PC и Advanced Options, от които избираме втората и от новия екран избираме System Restore.
4. Процесът започва и Windows ще попита кой потребителски акаунт да използва. Избираме и въвеждаме паролата си, ако имаме такава.
5. На следващия екран се показват възможните точки за завършване на процеса. Ако искаме да видим кои от инсталираните програми ще бъдат засегнати от процеса, избираме can for affected programs.
6. Завършваме с Next и Finish, и Windows ще продължи с възстановяването на системата, последвано от рестарт.