Ревю на видео карта Asus ROG Strix GTX 1050 Ti

 

Преходът към 16nm FinFET технологията, който Nvidia направи в производствения процес на своите видео карти, постави и големи различия между голяма част от графичните ускорители на компанията. Мощната GTX 1080 показа, че гейминг при резолюция 1440p с висока скорост на обновяване на картината е постижима цел за една карта, както и игра при 4K с 60FPS също е достижима цел. GTX 1070 донесе производителността на Titan на достъпна цена, а GTX 1060 има невероятни възможности също на много ниска цена. Всичко беше наред скоростите на графичните процесори стигнаха далеч над 2GHz за пръв път в историята на потребителските карти, а развитието в процесорите показа нарастването на CUDA ядрата заедно с транзисторите. Така на бял свят се появява Asus ROG Strix GTX 1050 Ti, с която се цели показването на възможностите за иновация в ниския и среден клас, каквато е присъща за най-добрите предложения.

Характеристики

Графичният процесор, който се намира в сърцето на Asus ROG Strix GTX 1050 Ti, притежава невероятните 768 CUDA ядра, 48 текстурни единици и 32 изходни рендериращи единици. В сравнение с GTX 950 тази карта има абсолютно същите параметри, но с по-малък по размер процесор. Това би било вярно ако не беше подреждането на останалите предложения с 16nm технология. Бърз поглед в производството на GTX 1060 дава яснота в твърдението. Броят на CUDA ядрата е увеличен от 1025 на 1280, което изисква увеличаването на броя транзистори да скочи с 1.46 милиона по време на производството. Сравнено с 1050 Ti, чийто брой транзистори е увеличен с едва 0.36 милиона. А това дава предпоставки за проблеми.

 

 

Производителност при 1080p

Но нека извадим Asus ROG Strix GTX 1050 Ti от серията на своите събратя. Това е мощна видео карта, която е повече от способна за предоставяне на стабилен геймплей при резолюция 1080p и Ultra настройки в игрите. При Far Cry Primal получавате стабилни 43FPS, а в The Division остават на 36 fps. Това не е перфектен резултат, но е доста добра производителност за по-скромен бюджет. Проблемът обаче идва при сравнението с по-големият брат на картата – GTX 1060. При закупуване на умаления вариант на картата, която е със същата цена, потребителят получава около 12-19FPS повече. Това е огромна разлика и доста голям минус за 1050 Ti.

Памет

При Asus ROG Strix GTX 1050 Ti има на разположение 4GB памет, в сравнение 1060 има 3GB. За съжаление това не играе голяма роля при тестовете. При изпитаните игрови заглавия на най-честите резолюции има разлика от едва 1-3FPS, като това се дължи на по-малкото налични CUDA ядра. За по-изискващите игри, които държат на повече видео памет като GTA V и Witcher 3 например, е по-добре да се избере по-високия клас процесори като това е разумна инвестиция за огромно повишаване на производителността.

 

 

Заключение

Asus Strix GTX 1050 Ti е прекрасно предложение за потребители, които имат по-скромен бюджет и целят висок ъпгрейд. Предложението на Asus е поредното напомняне, че може да се обновява и да впечатлява с дизайн дори карта от среден клас. Ако и вие целите безпроблемна игра в резолюция 1080p, то това е картата, която трябва да поставите в своят компютър.