Ревю на телефон Sony Xperia XZ

review-xperia-xz-4Със залязването на Xperia Z серията на Sony, на пазара започват да се налагат наследниците на опита придобит от нея, но под друго име – Xperia X и флагманът Xperia XZ. Наименованието на телефона говори за същността му: продължаване на X серията, която дебютира по-рано тази година, но с допълнения от старата Z серия – по-голям екран и батерия, както и много важни подобрения по отношение на камерата. Като цяло в новия модел на компанията откриваме подобряване на всички добри характеристики на предшествениците на телефона.

Дизайн

Ако сте използвали телефона на компанията, ще разпознаете много дизайна на Sony Xperia XZ. За задната част на този модел телефон е използван нов материал, който Sony нарича ALKALEIDO, въпреки това няма особена разлика в сравнение с металния гръб на предходните модели. Въпреки че изглежда много добре и придава изящен вид на телефона, той е магнит за пръстови отпечатъци. Ъгловият дизайн е налице, но с леко заоблени ръбове, които позволяват на телефона да се разполага удобно в ръката. На горната страна на Sony Xperia XZ намираме 3,5мм жак за слушалки, който се намира на много удобно място и не би попречило за безпроблемното използване на слушалки. В срещуположната част на телефона се намира USB-C порта, а отляво са слотовете за microSD и СИМ карти. Бутоните за звука са с необичайно място – на долната дясна страна. Това е добро решение, тъй като на това място не е естествено да се намират пръстите и затова не могат да бъдат натиснати по погрешка. Под тях се намира бутонът за камерата, а над тях – бутонът за включване и изключване на устройството.

Дисплей

Както предшествениците си, така и Sony Xperia XZ притежава 5,2 инчов Full HD дисплей. Снимките и видеото, които се изобразяват, са с приятно свежи цветове и заемат цялата повърхност без дори един пиксел да остава неизползван. По подразбиране X-Reality подобрението на снимките е активирано, което спомага за изкуствено изчистване на всяко изображение. Преминаването в Super Vivid режим, който се концентрира върху цветовете, е достъпно по всяко време. За съжаление няма бърза връзка към нощния режим, както е при някои от съперниците на този телефон.

review-xperia-xz-2

Характеристики

Задачата по задвижването на софтуерната част от Sony Xperia XZ е поверена на Android 6 Marshmallow, като се очаква съвсем скоро да бъде обновен до Android 7 Nougat. В сравнение с предшествениците си, в този модел операционната система има облик като стандартен Android, а това е стъпка, която повече фенове ще оценят. В моделът е използван най-добрия в момента хардуер. Сърцето му е Qualcomm Snapdragon 820 чипсета, работещ в тандем с 3GB РАМ, което е достатъчно за безпроблемна и удовлетворителна работа. В моделът също е заложена и устойчивостта на вода, което е присъщо на телефоните на Sony.

Батерия

Времето, което Xperia XZ може да предостави между зарежданията, е от порядъка на един пълен ден на натоварване. Благодарение на USB-C порта този телефон се зарежда бързо и може да бъде използван само след пет минути на зареждане. Една много добра добавка е това, че този телефон може да научи навиците на зареждане на потребителя и с това да се предпази от презареждане, което е една от най-честите причини за повреди по батериите.

review-xperia-xz-3

Камера

Въпреки че не е нещо ново за телефоните от поредицата, наличието на 23MP задна камера с f/2.0 апертура и LED светкавица може да смая дори най-големите критици. Едно от многото допълнения е лазерният автофокус, който работи заедно с предсказуем хибриден автофокус. Това е направено с цел по-добри снимки на движещи се обекти. Снимките са с минимално замъгляване и с невероятна точност. Предната камера също е на много високо ниво с големина на сензора от удивителните 13MP. Тя също доставя високо качество на снимките с ясни и живи цветове.

Заключение

Sony Xperia XZ не представлява революционна промяна за Sony. Вместо това преправя характеристиките на предните модели, но с променен дизайн и няколко други подобрения, за да е на ниво със съперниците си.

Reviews

  • Дизайн10
  • Дисплей9
  • Камера10
  • Хардуер10
  • Издръжливост на батерията9
  • 9.6

    Оценка