Ревю на Panasonic TZ80

review-panasonic-tz80-2

Новият Panasonic TZ80 е новият представител в бюджетния клас камери на компанията, заместител на миналогодишния TZ70. В тазгодишния модел Panasonic са въвели опцията за увеличаване на броя на пиксели до 18 милиона, въпреки че преди година, в преследването на по-добро качество, намалиха сензора на TZ70 на 12MP. Други новости са възможността за правене на снимки и видео с резолюция 4К. Запазен е обективът от предния модел Leica DC Vario-Elmar с 30х оптично приближаване. Още една новост е наличието на безжична Wi-Fi връзка, за съжаление няма NFC чип за високоскоростна връзка с такива устройства.

Дизайн

TZ80 е примамлив избор, както за начинаещи, така и за по-напреднали фотографи. Потребителите ще намерят за доста удобни бутоните за управление на устройството. Въртящият бутон на горната страна на камерата разкрива възможността на TZ80 за опериране в полуавтоматичен и ръчен PASM режими. Intelligent Auto (iA) е добра опция за начинаещи. Около обектива има пръстен, позволяващ промяна на определени опции, които могат да се избират от потребителите. Добрите новини за почитателите на камери с възможности за персонализиране не свършват до тук, на задната страна на камерата се намират още четири физически бутони, заедно с “виртуалните”, които са достъпни чрез тъч екрана. Благодарение на него потребителите могат да настроят точката на автофокус само с докосване на дисплея. Визьорът на камерата е доста малък, в сравнение с останалите модели в класа. Малкият му размер предразполага че няма да се ползва за всяка снимка, но остава използваем при случаите, когато не може да се използва екрана, например при ярка слънчева светлина. В нормални условия дисплеят предоставя добра видимост и детайл при почти никаква зависимост от отражения.
Режимът Post Focus бе представен в TZ80, но е нещо което сме виждали и в други модели на компанията. Работата му се изразява в заснемане на много кадъра с голяма бързина като всеки е с различен фокус. След като е заснета снимката потребителя избира един от тези кадри и записва снимката.

review-panasonic-tz80-4

Производителност

По времето на излизане на TZ70, Panasonic съобщиха че намалят броя на пикселите в полза на качеството. За съжаление, заради това решение, снимките заснети от новата TZ80 отстъпват по качество от заснетите от миналогодишния модел. При добра осветеност цялостния детайл на снимките е доста добър, но ако се разглеждат на 100% е възможно да се забележи замазване и намаляване на детайлността като цяло. С покачването на скалата на сетивност функцията за намаляване на шума на камерата прави снимките заснети при IS0 3200 използваеми само при малки размери на фото-принтиране. Положителната страна тук е, че TZ80 може да заснема в RAW формат и чрез допълнителна обработка да се намали функцията, разкривайки повече детайли при високи ISO. Фокусирането е много бързо благодарение на технологията DFD, благодарение на която дори при ниска осветеност фокусирането е безпроблемно. Снимките заснети при пълно увеличение 30x не са със същото качество, както при обектива на TZ70. И тук принтирането на снимките при размер по-голям от 7х5 ще е проблемно.

Заключение

Въпреки множеството подобрения пред миналогишния модел TZ70, включвайки наличието на тъч екран, допълнението за заснемането на видео и снимки в резолюция 4К и технологията за фокусиране DFD, увеличаването на пикселите изглежда има негативен ефект върху качеството на заснетите снимки. Ако ще снимате само при добра светлина, ако смятате да използвате камерата за снимки на ваканции например, то замазването на снимките няма да е проблем за вас.