Как да стартираме или спрем Windows Defender

stop-windows-defender-2

В този урок ще Ви покажем как безпроблемно да спрете или активирате вградения софтуер за защита от вируси Windows Defender. В новите версии на Windows вече има опция за спиране на защитния софтуер, заради многобройните проблеми, които създава при работата си съвместно с други антивирусни програми.

1. В старт менюто изпишете Defender, при Windows 8 направете това на стартовия екран. Windows Defender трябва да се появи в листа с предложения. Изберете го, за да стартирате защитата.

2. В случай че не е активиран, ще бъдете известени чрез съобщение, в което се казва че програмата не защитава устройството Ви. Ако е така в полето за търсене в старт менюто (началния екран) потърсете за Action Center.

3. В новия прозорец изберете Security, за да разберете коя програма отговаря за защитата Ви от вируси. Ако искате да използвате Defender вместо друга програма, като например AVG, трябва да премахнете първо нея. При Windows 10 нещата са малко по-различни. Първо трябва да отворите Control Panel и да изберете System and Security. От новия екран изберете Security and Maintenance. Тук ще видите кой защитен софтуер за коя задача отговаря – защитна стена, защита от вируси и т.н. В случай че имате инсталиран пакет за защита и желаете да използвате Windows Defender, трябва да премахнете първо него.

4. След като сте премахнали допълнителния софтуер против вируси, напишете в старт менюто или екран Defender. Ако не е стартиран ще видите съобщение с бърза връзка за стартирането му.

5. Предполагайки че компютърът Ви не е защитен, ще се отвори главният прозорец на Windows Defender. Вероятността за наличието на стари данни за вируси е доста голяма, затова изберете бутона за проверка за обновяване.

6. След като обновяванията са изтеглени, трябва да видите съобщение, в прозореца на програмата, което показва, че програмата е обновена и защитава компютъра Ви.