Ревю на Nikon D500

nikon-d500-2

На CES тази година Nikon представиха D500 – по-малкия брат на най-добрата си камера Nikon D5. D500 е насочена към сериозните ентусиасти професионални фотографи, предпочитащи по-малка и лека камера, в сравнение с по-големите модели като D810 и D5.

Сетивност и големина на сензора

Една голяма изненада в модела е неговия APS-C сензор, имащ 20.9 милиона ефективни пиксели, по малко от другите нови модели на компанията, но точно колкото и новият D5. Nikon съобщават, че двете камери използват еднаква архитектура на сензора. Приликите между двете устройства не спират до тук. EXPEED 5 обработващия процесор е еднакъв, както и системата 153-point Multi-CAM 20K autofocus (AF). Централната точка на AF е със сетивност до -4EV, правеща я подходяща за използване при много слаба светлина. Процесорът дава възможност за продължително снимане с 10 фрейма за секунда, както и способността за записване на 4К UHD (3840 x 2160) 30p/25p/24p клипове с продължителност до 30 минути и правени направо на камерата. Както обикновено камерата може да заснема и с по-малка резолюция със 60p. Nikon са помислили и за ненужните трептения върху камерата, докато се използва само с ръце, без статив, с помощта на електронно намаляване на вибрациите.

Дизайн и удобство

Докато при D500 липсва изцяло металният корпус, металното шаси е доста издръжливо. Запечатването на устройството го прави и водо- и влагоустойчиво, позволяващо използването в по-неблагоприятни условия. D500 определено изглежда солидна и издръжлива. Отпред има добър захват с релефен слой, а ръбът на задната страна маркира мястото за поставяне на пръстите за удобно придържане при употреба. Всичко, което очаквате като контрол, е налице. Както D5, фотоапарата има 3.2инча тъч екран, но за разлика от флагмана може да се използва за поставяне на точка на фокус. Благодарение на високата резолюция на екрана, снимките са много ясни и детайлни. Важна разлика е и наличието на новата технология на Nikon SnapBridge, която позволява на камерата да е свързана постоянно с смарт устройство чрез Bluetooth или WiFi. Това означава, че щом първата връзка е направена снимките могат да се препращат автоматично веднага след заснемането им.

nikon-d500-3

Производителност

Автофокуса е подходящ за заснемане на движение и спорт, тъй като работи много бързо и точно. Фотоапарата се справя добре със заснемането на движения в различни режими на фокуса, както и в среда с ниско осветление. Nikon са подобрили и системата за автоматичен контраст, която работи, когато фотоапарата е във видео режим. Дори при слабо осветление е доста бърз и гладък в сравнение с останалите устройства, които не са DX формат.

Заключение

Въпреки че няма 24 милиона пиксела на сензора си, останалите характеристики на D500 са удивителни и се очаква да докаже името си главно при спортните фотографи. Системата за автофокус е съблазнителна и способна да заснема движещи се обекти при много ниска осветеност. Многото сходства с флагмана D5, по-малките размери и по-ниската му цена правят фотоапарата очакван продукт за фотографите по света.