Ревю на камера GoPro Hero5 Black

review-gopro-hero5-black-3

Наскоро GoPro разкриха новата си серия от продукти, в която влиза не само GoPro Hero5 Black, но и Hero5 Session. И двата модела притежават някои дългоочаквани допълнения, които допринасят за по-доброто изживяване при използването на камерите. Благодарение на тях Hero5 Black придобива вид на най-добрата камера от вида си, която сме виждали. Като цяло използването на новата камера е подобрено в сравнение с Hero4, а и има възможност за подобряване във времето.

Дизайн

Вероятно най-видната промяна в GoPro Hero5 Black е това, че е водоустойчива без да има нужда от допълнителна защита. Това означава, че няма нужда от допълнителен кейс, за да бъде запазена. Самата камера е по-голяма с около милиметър от предшественика си, но значително по-малка в сравнение с окомплектованата визия, която всички сме свикнали да виждаме. В резултат на това новата камера е малко по-удобна за носене и не изисква допълнителни инструменти за отваряне на кейс за достъп до картата с памет например. Стандартната защита от вода на GoPro Hero5 Black е за дълбочина до 10м, което трябва да е предостатъчно за голямата част от потребителите. В случай че ма нужда от издръжливост на по-голяма дълбочина може да се закупи кейс, който увеличава издръжливостта до 60м. Благодарение на това, че не се използва с кейс, звукът, който се записва, е с чувствително по-малко страничен шум. Но отворения дизайн има и друга страна – новата камера няма да може да бъде поставена в много аксесоари като стабилизатори или дронове. Освен това няма да бъде съвместима и с аксесоари използващи конектора намиращ се на задната страна на камерата, тъй като в GoPro Hero5 Black той липсва.

Характеристики

В GoPro Hero5 Black намираме малко по-голям тъч дисплей, благодарение на премахнатите портове на задната страна. Но може би повече промени са направени по интерфейса на камерата. Достъпът до различните менюта – галерия, настройки, режими на камерата – се осъществява чрез плъзване от ъглите на дисплея. Някои от подменютата изискват да се борави с тях като на телефон. GPS е нужна добавка на всяка екшън камера, но досега тя липсваше в редиците на GoPro. В GoPro Hero5 Black има GPS сензор, който обаче не прави нищо освен да запазва местата, на които сте заснели своите снимки и видео. В следващи подобрения ще видим данни за своята скорост, височина, точна карта и т.н.

review-gopro-hero5-black-2

Батерия

Батерията в GoPro Hero5 Black е различна от тези на предшествениците си. Това са лоши новини за потребителите, които са свикнали да заменят батериите на камерите си. Друг недостатък е поставеният чип, който не позволява на други батерии, освен заводските, да работят с камерата. Що се отнася до издръжливостта на батерията при непрестанно записване с резолюция 1080p и 30FPS без активиран GPS или друг тежък режим на работа, камерата предоставя два часа преди нуждата от презареждане.

review-gopro-hero5-black-4

Стабилизация

Това е поредното подобрение в камерата. GoPro Hero5 Black има вградена стабилизация при заснемане. Вместо пълно оптична, стабилизацията е електронна, което означава, че стабилизацията се извършва софтуерно. Обикновено се предпочита оптичният вид, защото той стабилизира заедно със стартирането на камерата. Електронният метод изрязва малко от краищата на снимките, за да използва това пространство като буфер за създаването на чувството на стабилност. Добрите новини са, че този метод работи доста добре като няма никакви визуални шумове и замазване при снимане в движение.

Заключение

GoPro придобиха репутацията си на производител на качествени и издръжливи малки камери. С времето те ставаха все по-способни, но някои от фундаменталните добавки бяха оставени настрана. с GoPro Hero5 Black компанията смята да наблегне на тези добавки. Някои от новите за този вид камери добавки все още се тестват, но едно е сигурно – за пръв път от много време GoPro имат ясен поглед към бъдещето си развитие.