Ревю на играта Deus Ex Mankind Divided

review-deus-ex-mankind-divided-3

Deus Ex серията притежава дълга история и е позната на много от любителите на игри. Действието в нея се развива в нетолкова далечното бъдеще и предлага сатиричен, но в същото време много сериозен, поглед над бъдещето на обществото в случай, че обсебването от технологиите продължи. Поредното допълнение към серията, Mankind Divided, се развива две години след събитията в Human Revolution заедно с Adam Jensen, който отново достига до истината на всяка цена.

История

Deus Ex: Mankind Divided се развива в недалечното бъдеще на град Прага, въпреки, че не е същият град, който познаваме и обичаме в днешно време. Градът е наситен с насилие и на ръба на гражданска война, но не между правителството и народа. По-скоро се отнася за медицинско разделение, в което хората с аугменти, или както са наречени в играта “augs”, се смятат за подклас на човешкия вид след “Инцидентът”, който става две години преди това. Инцидентът е организиран от много силна anti-aug група Illuminati, която прикрива своите действия зад слухове, дезинформация и разбира се паника, което е причината всички хора с аугменти да започнат неконтролирано и убийствено вилнеене. Инцидентът е върха на предишната игра, Deus Ex: Human Revolution, и за онези от геймърите, които не са я играли, производителите Square Enix предлагат на всеки да изгледа 12-минутно видео, което разказва за случилото се в предишната игра, въпреки че играта дава парченца информация за историята в хода на действието.

Както в предишните игри от серията, и тук света се разучава през очите на Adam Jensen, един от противниците на Illuminati, който използва своя опит като бивш офицер по сигурността в Интерпол. В същото време той тайно работи за Juggernaut Collective, хакерска група помагаща му в борбата с Illuminati. През играта Jensen пътува по много места по следи от Интерпол и Juggernaut Collective. Въпреки че това няма да се стори интересно на някои геймъри, играта предлага моменти, в които направеният избор променя всичко в развитието на играта. Например намирането на ключова информация – на кого ще бъде предадена, на Интерпол или Juggernaut Collective?

review-deus-ex-mankind-divided-2

Геймплей

на пръв поглед играта е доста сложна, но това е само на повърхността. Първо схемата на контрол не прилича на никоя подобна FPS игра и изисква време за научаване, а производителите съветват да се борави с техния начин на игра за пълно удоволствие. И това е именно така, веднъж свикнал геймърът ще има възможност да извършва действия в играта без да използва менюто на играта. След като се свикне със странната схема на контрол ще намерите изобилието на странични мисии в и извън Прага, но не са лесни за намиране. За разлика от други игри, в които персонажите (NPC) с мисии са лесно различими, в Deus Ex: Mankind Divided такава може да бъде поднесена от почти всеки. Единствената видима разлика за NPC, което има важна информация, е изобразеното им име над самите тях, вместо нещо обикновено като “Гражданин”. Играта дава много различни начини за завършване на всяко ниво, което позволява на геймърите да използват различни похвати. Всъщност в зависимост от избора на подход към нивото ще окаже влияние на облика на играча за останалите персонажи в играта. Най-удивителното в играта е, че може да бъде завършена без да има дори едно убийство.

Въпреки че Deus Ex: Mankind Divided е жанр FPS, тя се променя в third-person в момента на играта под прикрите и взаимодействие със средата. Анимациите са плавни и добавят повече драматично усещане към всяка ситуация, особено при използване на аугментите в арсенала на Adam Jensen. В тази версия на играта може да се използват старите аугменти, но за използването на едни се налага деактивиранто на други. Например ако е специализиран в прецизните операции, не може да се изправи срещу врагове с много тежки брони. Тази небалнасирана структура може да помогне или навреди на героя.

review-deus-ex-mankind-divided-4

Заключение

Разказаната история в Deus Ex: Mankind Divided е интересно предоставена и завладяваща. За съжаление обаче производителите не са заложили много възможни часове игра. Все пак ако сте фенове на поредица или искате да изпробвате нещо ново не се колебайте. Въпреки че е добре да кажем, че това не е игра, която може да се изиграе без да се отдели малко време изучаване на схемата на контрол.