Raspberry Pi Zero – Компютърът за 5 долара

raspberry-pi-zero-1

Новият образователен микрокомпютър на Raspberry Pi е най-евтиното, същевременно най-компактното устройство, предназначено за учебни цели. Забравихме да споменем цената му – само $5!

Raspberry Pi Zero беше официално представен този четвъртък. Това е най-новият продукт на британската компания, която изпълни своята мисия за последните няколко години, а именно да направи компютър, достъпен за всяко дете.

Микрокомпютърът, произведен в Уелс, е снабден с 1GHz ARM процесор, 512MB оперативна памет, слот за Micro SD карта, Mini-HDMI изход за възпроизвеждане на видео, както и два Micro USB порт-а. Размерът на малкия приятел е 65 х 30 х 5мм. Компютри с подобни параметри са предназначени главно за деца, желаещи да изучават основите на програмирането.

Тази година BBC лансираха свой собствен образователен микрокомпютър, със съдействието на Raspberry Pi, който раздават безплатно на 11-годишните малчугани на територията на Великобритания. Програмирането е част от учебния план на учениците от години насам. Техническата индустрия от своя страна, подкрепя подобни проекти, тъй като ги смята за важна бъдеща инвестиция.

raspberry-pi-zero-2

Изпълнителният директор на Raspberry Pi, Ибън Ъптън споделя, че задачата на новата джаджа е да предостави на децата възможност за опознаване на компютъра, каквато той самия е нямал. „Въпреки че Raspberry Pi 1 беше по-евтин от еквивалентните на него компютри за времето си, не всички имаха възможност да си го позволят“, казва Ъптън.  Едва ли в момента ще видите по-евтин компютър от Pi Zero, което е и причината цената му да не търпи промени за в бъдеще.

Вече са произведени десетки хиляди броя от продукта, но се очаква търсенето на превиши предлагането, а през декември ще можете да получите новата джаджа съвсем безплатно, като подарък към месечния брой на фирменото списание MagPi„Сещам се само за едно нещо по-хубаво от компютър за 5 долара и това е безплатен компютър“ , добавя Ъптън.