Qualcomm с намерение да забрани продажбата на iPhone в САЩ

В последната ескалация на глобалната си правна борба с Apple Qualcomm иска от американското правителство да забрани на новите iPhone устройства да влязат в страната. От Qualcomm също така иска продажбите да се спрат на iPhone, които вече са се появили.

От Qualcomm казват, че Apple нарушава шест патента, свързани с удължаването на живота на батерията на телефона. Никой от патентите не е от съществено значение за стандарта, казва Qualcomm, което означава, че не е задължително да ги лицензира – както е при другите патенти, за които двете компании не са съгласни.

Жалбата е подадена както в комисията за международна търговия на САЩ, така и в окръжния съд на САЩ в Южния окръг Калифорния, където другите искания на двете компании са изчезнали.

Днешното подаване бе очаквано увеличаване на напрежението между Apple и Qualcomm, който започна в началото на тази година. След като Федералната търговска комисия започна да съди Qualcomm за антиконкурентни практики, свързани с продажбите на смартфони модеми, Apple подава свой собствен съдебен иск, твърдейки, същото нещо. Qualcomm’s inventions са в сърцето на всеки iPhone и се простират далеч отвъд модемните технологии или клетъчните стандарти, “Казва Дон Розенберг, главен съветник на Qualcomm, в изявление. Той също така казва: “Apple продължава да използва технологията на Qualcomm, като в същото време отказва да плати за нея. “Qualcomm дори е съставила infographic, за да обясни какви са шестте патента.

Apple твърди, че Qualcomm налага “непропорционално високи” такси за използването на своите патенти и злоупотребява с позицията си на лидер на пазара в смартфон модемите.Qualcomm е основният доставчик на LTE модеми; Ако една компания като Apple иска да изпрати много смартфони, то трябва да прекрати сделката с Qualcomm, което може да доведе до загуби. Много от тези патенти обаче са стандартни от съществено значение”, което изисква тяхното лицензиране да бъде справедливо и разумно.