Какво трябва да знаем при избора на таблет

choose-tablet1

Таблетът е едно от най-удобните за пренос универсално устройство, което може да използвате за гледане на филми, слушане на музика, играене на игри или просто да сърфирате в интернет пространството. Няма нужда от носене на обемен компютър, който не използвате за кой знае какво.

Голямата конкуренцията на таблета (като изключим смартфоните) е лаптопа, сходни са заради това че и двете устройства са лесно преносими и не натоварват с излишно тегло багажа ви. Изборът е малко сложен, защото са налични стотици модели от различни производители и с различни характеристики. Ето какво ще трябва да знаете за покупката на един таблет.

Избор на операционна система

Както при телефоните, и тук имаме три големи операционни системи от които ще трябва да си изберете най-подходящата за вас. Android на Google,  iOS на Apple и Windows на Microsoft.

Android се слави със своята гъвкавост и големи възможности за персонализация. Тази система позволява на потребителя да влияе до голяма степен на начина на работа, като имате голяма доза свобода в управлението на устройството си. Android има прекрасен дизайн, а като един от големите плюсове на системата ще отбележим честото обновяване на системата и постоянните и подобрения и промени в интерфейса.

iOS пък е може би най-простата и най-интуитивната операционна система. Свикването с тази операционна система става много бързо, затова я категоризираме като проста (лесна). iOS по нищо не отстъпва на другите операционни системи. Макар да няма толкова възможност и свобода за контрол на опциите и визията като на Android, дизайна е много разтоварващ и приятен за работа.

Операционната система на Microsoft, вече се утвърди на пазара и е вече една от водещите системи. Windows разполага с интерфейс много близък до този на Windows 8 за компютър. Това е много благоприятно за огромна част от потребителите. Като Windows отново не отстъпва по-качество на останалите две операционни системи.

Процесор и видео ускорител

Ако ще работите с тежки и натоварващи приложения ще ви трябва добър процесор. И тук както и при повечето устройства ядрата и честотата на процесора играят огромна роля. Разбира се, колкото повече ядра и по-голяма честота на работа има един процесор, толкова по-добре. А ако ще играете нови и тежки игри, е добре да попитате продавача от който ще закупите новото си устройство, дали този видео ускорител би се справил с тежки и натоварващи игри.

Място за съхранение на данни

При таблетите, колкото повече място има, толкова повече цената се покачва. Насочете се към таблет, кокто е с по-малко собствено място, но разполага със слот за карта памет. Картите памет имат голям капацитет, а са сравнително евтини.

Размер и големина на дисплея

Трябва да прецените, колко голям да е дисплея, на който ще работите. Ако искате повече компактност, то 7-инчовеите модели са точно за вас. Те са по-подходящи за ползване на крак и повечето таблети предлагат добър изглед на видимост. Идеални са за филми и книги в метрото например, но ако искате да гледате филми на по-голям екран (като повечето хора) се ориентирайте към по-голям дисплей. Ако гоните малко по-близко до лаптоп решение, то може да си вземете таблет с екран от около 10-инча. Той е страхотен, но е по-труден за постоянна работа в движение с една ръка. В комфорта на собствения ви диван или легло обаче, няма еквивалент.

Качество на дисплея

За безпроблемно сърфиране в интернет и четене на книги, трябва да проследите и резолюцията. Ако тя не е достатъчно висока, не можете да разчитате на възможността за приближаване. Добра резолюция е 1280 на 800 и нагоре. А за по-качествената картина и точността на цветовете се грижат матриците IPS и Amoled. Като при IPS матрицата, цветовете са по реални и не са толкова ярки, за разлика от Amoled дисплея който се слави с излъчването на по-ярки цветове.И двете матрици си имат привърженици, препоръчваме ви да разгледате два таблета и с двата вида матрица за да разберете коя матрица излъчва по-качествена картина според вашия критерий.

Свързаност

Доста от таблетите пристигат само с възможност за връзка с Интернет посредством Wi-Fi. Ако искате да използвате таблета си навсякъде и дори да правите обаждания, трябва да се насочите към модел с 3G/4G поддръжка. Това повишава малко цената, но за сметка на това добавя голяма функционалност.

Интерфейс

То-евтините таблети разполагат само с един microUSB порт за зареждане, който е съвместим с различни аксесоари като клавиатури например. При по-скъпите устройства, можете да разчитате и на USB порт, което си е голямо предимство. Повечето разполагат с порт за аудио изход, но вие все пак се уверете. Също голям плюс е присъствието на HDMI порт, чрез който ще можете да гледате филми и да пренасяте случващото се на таблета на телевизор.

Надяваме се да сме ви помогнали при избора на таблет.