Какво трябва да знаем при избора на хостинг

how-choose-web-hosting-companyАко искате да си направите уебсайт, то първото нещо, което ви трябва е хостинг. В началото всичко изглежда сложно. Сега ще ви кажем какво трябва да знаете за хостинга като услуга. Спираме се само на най-основните неща, защото няма нужда от излишна информация, която да ви затормози. Има само няколко неща, които трябва да имате в предвид при избора на компания.

Когато си избирате хостинг компания, едно от най-важните неща е нейната репутация. Като брой, те са наистина много и трябва да ги отсеем чрез малко проучвания. Освен цените на различните пакети, трябва да проверим какво е положението с поддръжката на клиенти. Трябва да проверим какви са пълните възможности на хостинга. Проверяваме и дали има възможност за инсталиране на безплатни сървърни апликации.

За да е по-лесно сравнението на цените, запишете си по няколко пакета на всяка компания. Трябва да сравнявате само пакети, които са със сходни характеристики. Ето и по-подробно, още няколко неща, за които е добре да наблюдавате при избора на хостинг, все пак те ще отговарят до голяма степен за качеството на достъп до вашия уебсайт.

Стабилност на сървъра

Проучването на една компания трябва да започне от независими ревюта на услугата. В Интернет е пълно с такива. Трябва да гледате най-вече за фактора downtime. Той се изразява в проценти. Колкото по-голям е процента, толкова по зле. Той отразява, колко време от месеца, сървърите не са били достъпни. Това е много важно, дори ако уебсайта ви е просто личен. Допустимите стойности са около 40 минути на месец. Това отговаря на 0,1%. Още някоя десета няма да е проблем. При по-големи отклонения обаче, със сигурност ще има проблеми. Това може да значи, че сървърите са чести жертви на всякакви атаки. Може да значи, че персонала, който обгрижва услугата не е на ниво и т.н. Все неща, от които искате да избягате.

Обслужване на клиенти

Вторият фактор може би е малко субективен. Трябва да разберете дали компанията се справя добре с проблемите си. Дали тя обръща внимание на клиентите си и колко бързо е това. Ако има профилактика на сървърите или някакво друго спиране, това трябва да е обявено предварително. Контактът със служителите трябва да става възможно най-бързо. Евтините компании предлагат само поддръжка и известяване по имейл. За нищожно малко повече пари ще получите поддръжка по телефон или чрез чат в реално време. Потърсете контакт с други хора, които използват услугите на компанията. Сайтове за независими ревюта за които говорихме по-горе също са подходящи. Форумите също са добро място за да разгледате мнения за дадената хостинг компания.

Наличие на апликации за по-бързо инсталиране

Трябва да проверите какви функционалности предлага хостинг компанията. Наличен ли е инсталатор на различни приложения и системи. Дори в момента да не ви трябва, то те със сигурност ще са нужни по-напред. В такъв инсталатор може да намерите системи за сайтове от всякакъв тип. Всичко става много по-бързо. Можете да си направите онлайн магазин или да си отворите блог както и да си направите форум или сайт за видео само с няколко клика и успешно инсталиране на готова CMS система. Наличните възможности са стотици. Това ще ви спести наистина много време. Някои от системите които са добре да присъстват: WordPress, Drupal, Joomla, PrestaShop, OpenCart, Magento, bbPress и много други, разбира се ако сте се спрели на различна система, попитайте хостинг компанията дали предлага инсталатор за тази система.