Как се възстановяват изтрити файлове от хард диск или флашка

recuvaСлучвало се е на всеки. Трием по погрешка файлове, без да искаме изпразваме кошчето си и въобще не се замисляме понякога какви файлове съдържа кошчето. Щом обаче  разберем какво сме изтрили, винаги се оказва нещо важно. Смятате, че вашите неща  са изчезнали напълно? Това не е така, защото не са една или две програмите, които  могат да възстановяват загубени файлове. В този урок ще ви покажем как се работи с една от тях. Програмата е лесна за използване и има безплатна версия която можете да използвате. Разбира се можете и да си я закупите. Освен че е лесна програмата може да ви свърши много добра работа.

1. Спрете да използвате хард-а си.

Шансовете да възстановите един файл намаляват драстично, колкото повече използваме дяла, в който са били поставени данните.  Добавянето или премахването на други файлове може да повреди тези, които искаме да възстановим. За да максимизираме шансовете си, теглете и записвайте, само ако е  нужно.

2. Намерете нужния ви софтуер.

По-известните програми са платени. Има и няколко много популярни безплатни еквиваленти, които работят страхотно. Ако имате някакви  по-специфични нужни ще трябва да се обърнете към някой платен софтуер. Най-популярните безплатни варианти са:

Recuva

Puran File Recovery

Glary Undelete

Restoration

Ние ще работим с Recuva.

3. Изтеглете Recuva.

Запазете файла по възможност в различен дял от този, в който са изтритите файлове. Програмата ви дава възможността да изтеглите портативна версия  на друг компютър и да я запишете на флашка. Тя няма нужда от инсталация и може да се пусне от там. Но все пак ние ще работим с стандартна версия инсталирана.
Можете да прочетете повече както и да изтеглите програмата от СОФТУЕР.

4. Пуснете програмата.

Ако ползвате портативната версия, сложете флашката и съответно я пуснете. Повечето програми могат да възстановяват файлове както от твърдия ви  диск, така и от флашката ви, за това няма нужда да теглите отделна програма за двете.

figura1

На картинката сме показали менюто преди да започне да сканира. Тази картинка ще я виждате само 1 път при стартирането на програмата, след нея избора къде ще търсите файлове ще го търсите от самата програма. В случая ние сме избрали да търсим в My Documents (Моите Документи). Вие разбира се, може да си изберете друга.
Първата опция I`m not sure (Не съм сигурен) – при този избор програмата ще търси из целия компютър.
On my media card or iPod – търсене на файлове от преносими устройства като флашка и т.н. без дискове и флопита.
In My Document – при избор на тази опция програмата ще търси в вашите документи.
In the Recycle Bin – програмата ще търси за изтрити файлове от кошчето ви.
In a specific location – ако изберете тази опция, ще можете да зададете точното място (директория) където желаете да се претърси за изтрити файлове.

5. Ако ще използвате инсталационната версия.

Инсталацията е лесна, след като изтеглите програмата, стартирата инсталационния файл. Ще имате избор на език в първата  страница, след което ще ви пита какво ще възстановявате с чрез тази програма. След като зададете опциите ще се инсталира и ще започне първоначално сканиране на  файловете.

6. Задайте на програмата къде да сканира и да търси файлове.

Ако искате да възстановите файлове от определен дял, уверете се, че сте избрали правилния. Това става от карето в горната  част.  Ако ще възстановявате файлове от USB флашка, уверете се, че тя е поставена, за да може да изберете дяла на флашката. Налични са и настройки за типове файлове.  Това може да помогне на програмата да знае какво точно да търси. По този начин търсенето ще стане по-бързо. А какъв тип файлове искате да търси програмата можете да  изберете от горното поле на което има икона лупа, то се намира до полето за задаване на директория за търсене. След като сте избрали всички натиснете Scan  (Проучване).

figura2

7. Прегледайте списъка със наличните за възстановяване файлове.

Някои от програмите ще ви дадат възможност за предварителен преглед на някои от файловете. Потърсете  вашия файл който желаете да възстановите и го маркирайте от квадратчето в лявата част.
Повечето от програмите ще възстановят файла в оригиналната му локация (директория). Но специално Recuva пита потребителя къде точно иска да бъдат поставени файловете  които ще се възстановяват.
Немалко файлове няма да могат да бъда възстановени на 100 процента. Това е така, защото файловете са разделени на много части и невинаги всички части са на едно  място. Някои от частите могат да бъдат презаписани. Доста от файловите формати не позволяват отваряне, ако не е наличен целият файл.

8. Допитайте се до специалист.

Ако флашката или хард диска ви не функционират, програма от този тип няма да ви осигури достъп до файловете. За да се възстанови дата  от развален диск, ще има нужда от намесата на професионалист, който разполага с нужните инструменти и лаборатория, за да извлече информацията.

9. Възможностите за подобрение за търсене на файлове.

Добре е да влезете в менюто Options (Възможности) и да маркирате от Action опцията Deep Scan. Тази опция ще забави с пъти търсенето на файлове за възстановяване,  но резултатите ще са по-добри. В настройките има и други опции подобряващи търсенето.

9. Стартиране на възстановяването на желаните от вас файлове.

След като сте въвели всички настройки можете да започнете възстановяването от бутона Recover (Възстановяване). След което ще ви попита къде искате да запишете  маркираните файлове за възстановяване от вас. А ако не сте създали нова директория за запис и записвате файлове в директория в която има файлове с същите имена, ще  ви пита дали искате да замествате файловете или да запишете отделно новия. Ние препоръчваме да си създадете нова празна папка, и да запишете възстановените файлове в  нея.