Как се криптира файл

encryptКриптирането е процес на промяна на даден файл или множество такива, по начин по, който да е нечетим за останалите. Заключената информация може да бъде видяна само  от този, който притежава ключът към нея. Може да има допълнителна защита чрез парола. Важно е да криптираме важните си файлове. Така никой няма да има достъп до тях.  Бизнес файлове, банкови данни или просто лична информация? Няма значение. Сега ще ви представим една безплатна програма, с която може да защити вашите файлове.

Технологиите, които ще използваме са AES-128 и SHA-1

1.Инсталиране на AxCrypt

За да започнем с криптирането трябва да изтеглим AxCrypt. Тя е безплатна и с отворен код. Официалният сайт на програмата е www.axantum.com/AxCrypt  а инсталацията на програмата е стандартна. Имайте в предвид, че програмата се интегрира в Windows и няма нужда от собствен интерфейс. Няма икона, от която да я стартирате.

2.По-голяма защита на файловете.

Създайте своя файл като ключ за по-голяма защита. Това ще подсили защитата на вашите файлове. Запазете ключът на флаш памет или диск. Запишете го и на лист или го  разпечатайте. Скрийте го добре. Всеки, който разполага с него ще може да види файловете ви. Натиснете с десен бутон върху някой файл. Ще видите раздел AxCrypt в  падащото меню. От там трябва да натиснете Make Key File. В появилият се прозорец натиснете окей. Програмата ще ви подкани да запазите файла на флопи диск или флашка.   Ако нямате под ръка може да го запазите на твърдия си диск. Програмата ще ви предупреди, че е по-безопасно да го запазите на носител, който може да се премахне.

figura1
Забележка: Файлът с ключа е низ от случайно генерирани букви и цифри. Може да промените това. Но по-добре го оставете така. Запомнете, че не трябва да го губите. Без  него не можете да отключите криптираното съдържание (файлове) с този ключ. Също така никога не криптирайте самия ключ.

3.Методи за криптиране.

Има три метода на криптиране с програмата. Те са наречени Encrypt, Encrypt Copy To .Exe, Encrypt Copy. Първият метод криптира файлът, върху  който сме кликнали. Вторият метод криптира файлът в копие, което е изпълним файл. Той може да се отваря на компютри, които нямат инсталиран AxCrypt. Третият метод е  като първият. Той създава копие и го криптира. Така просто ви остава файл, който не е криптиран. Ще разгледаме методът Encrypt Copy to .EXE. Той е най-подходящ,  защото може да използваме файловете си на всеки един компютър. Процесът на криптиране на файл чрез другите методи е идентичен.

4.Криптиране на файл.

Натиснете с десен бутон на файлът, който искате да криптирате. Отидете на под-менюто AxCrypt. От там натиснете Encrypt Copy To .EXE Веднага  след това ще се отвори прозорецът, който е заснет отдолу.

figura2
В първите две полета трябва да въведете парола и да я повторите. Ако имате създаден файл ключ, поставете го. Това добавя допълнителен слой сигурност. Натиснете  бутона от дясно на Key-File и го намерете.  Добавянето става по-стандартния начин. Намирате го и натискате ОК. Вече освен парола ще трябва да се слага и този файл за  отключване и отваряне на файла.
Ако решите да сложите парола и ключ на папка, не е проблем. Ще забележите обаче, че самата папка не се криптира. Тя ще може да бъде отворена. В нея ще можете да  видите как се казват файловете. Разбира се, те са криптирани и защитени от отваряне. Пак да кажем. Всеки желаещ ще има нужда и от паролата, и от ключът, ако е  поставен такъв.
Другото, което трябва да запомните е, че тази опция винаги оставя и незащитено копие.  Премахнете го след като криптирането е свършило. Но разбриа се първо се  уверете че имате достъп до криптирания файл, за да не останете без достъп до вашия файл.