Как да проверим RAM паметта за грешки и забавяния чрез Memtest86

memtest3

RAM паметта е един от основните компоненти, с които работи компютъра. Тя съхранява операциите, които се извършват към момента. Това се прави, за да можем да ги  достигнем по-бързо при нужда. За жалост тя също се поврежда. При проблем с компютъра, трябва да знаем как да я проверим за проблеми.

1.Изтеглете Memtest86+. Това е програма с отворен код, която е безплатна. Запишете я на диск или я сложете на флаш памет, ако компютъра ви може да зареди от нея.  За да изтеглите програмата и ако желаете да научите повече за програмата посетете официалния им сайт Memtest86+. Внимавайте да не объркате тази програма с оригиналният memtest, който е доста стар.

memtest2

За да изтеглите програмата натиснете на ‘prebuilt- & ISOs’. Ако използвате операционната система Windows, изтеглете ‘Pre-Compiled Bootable ISO (.zip)’. За останалите  платформи използвайте ‘Pre-Compiled Bootable ISO (.gz)’.

Проверете дали теглите последната версия на програмата. Последната и най-нова версия се намира най-горе, в сегашната версия на сайта, при обновяване на сайта може да  има разместване. Разбира се, и по-стара версия пак би ви свършила работа за повечето неща, но вие се опитайте да изтеглите най-новата.

2.След записване и инсталирането на програмата в вашета флаш памет или CD/DVD сложете носителя с програмата в компютъра си и рестартирайте. За да продължите  процедурата трябва да влезете в BIOS-а на компютъра, това става като натиснете веднага след рестартирането някой от тези бутони F8, F1, F12, DELETE  или бутонът,  който е предназначен за влизане в BIOS. Намерете опцията за задаване на приоритет за зареждане. Там задайте носителя, на който сте записали като първи източник “Boot  Device”. Тоест ако сте си създали бутваща флаш памет сложете на първо място да бутва от флаш паметта, ако ще го правите от CD или DVD наместете първия приоритет да е  за вашето оптично CD/DVD устройство. Запазете настройките и рестартирайте.

3. Вече сте готови да тествате оперативната ви памет! Memtest86 ще стартира автоматично. На екрана ще може да наблюдавате доста показатели. Има три в горната дясна  част, които са означение като PASS %, TEST %, и TEST Number. Те служат за показване на прогреса на теста в момента, на цялостната серия от тестове, и на кой тест сте  в момента.

Това е реална снимка от дисплей на монитор, показваща как точно изглежда програмата.

memtest1

По средата от ляво има надпис Wall Time, който отброява изминалото време на диагностика. Това е просто информативно, ако не сте на компютъра докато става всичко.

Главната секция, която ви интересува е долната половина на екрана. По начало там няма нищо. Докато няма никакви грешки в работата на паметта ви там ще седи празно.  Ако програмата открие нещо нередно, тя ще го отбележи там и в секцията Errors, като там ще се отбелязани какъв брой грешки имате в паметта. Грешките биват описвани в  нещо, което се нарича memory dump. Той е подобен на грешките, които виждате при син екран получен в Windows. Ако нещо се появи там запишете го и го дайте на човек  ,който разбира. Най-добрият вариант е да дадете машината на професионалист, който да открие какво не е наред с паметта.

Ако се интересувате, какво точно се случва с RAM паметта, погледнете документацията й. Всеки производител публикува информация за най-често срещаните проблеми. Той  може да предложи и евентуално решение на тях. Все пак не ви съветваме да поправяте компонентите си сами. Може да нанесете допълнителни повреди без да забележите. Но  разбира се, колкото повече грешки ви даде, толкова по-лошо за вас. В голяма част от случаите даже и професионалисти не могат да се справят с проблемни рам паметти, а  и понякога закупуването на нова RAM излиза по-ниско бюджетно решение от колкото ремонта на стара повредена.

Вече сте готови и можете да тествате. Желаем ви успех и диагностики без грешки!