Как да променим изгледа на Mac OS X

change-macos-looksОт появата си на бял свят в Mac OS X компанията производител Apple е заключила опциите за промяна на изгледа на системата. Това е направено с цел да не настъпва объркване сред потребителите и колкото може повече от тях да свикнат с облика по подразбиране. В по-ранните версии на системата беше възможно да се добавя нова визуална тема, но малко на брой и бързо излезнали от употреба. Причината за това е възможността за разрушаване на стабилността на системата, тъй като промяната в облика е твърде сложна материя. Въпреки всичко Apple се съобразяват с нуждата на всеки потребител да промени поне малко своята система. В този урок ще Ви покажем как да направите няколко лесни промени по изгледа на Mac OS X.

Промяна на изгледа на Mac OS X

1. Промяна на цвета по подразбиране на сив. Активирайте Системните Настройки (System Preferences) и изберете Основни (General). В менюто Изглед (Appearance) може да изберете син или сив цвят. След като направите това ще видите, че основните елементи в интерфейса са с избрания нов цвят.

2. Промяна на цвета за подчертаване на грешно написаните думи. Оставайки в същото меню може да промените цвета по подразбиране чрез менюто Цвят на подчертаване (Highlight Color).

3. Големина на иконите и плъзгачите. По-надолу в прозореца има опции за показване на плъзгачите по всяко време и за големината на иконите.

4. Промяна на тапета на работния плот. В полето за Работен плот и Скрийнсейвър (Desktop & Screen Saver) може да изберете желаната снимка за работния си плот, както и да използвате много на брой снимки като слайдшоу.

5. Промяна на скрийсейвъра. Оставайки в същия прозорец изберете Screen Saver бутона, намиращ се най-отгоре на прозореца. Отново изберете една снимка или множество снимки заедно с ефекта на показването им.

6. Прозрачност на менютата. Добър съвет е тази опция да се активира при снимки с много детайли, тъй като това, което е написано на менюто, няма да се вижда. Вземайки в предвид това от системните настройки изберете Достъпност (Accessibility), след това Дисплей (Display) и сложете отметка на опцията Намаляване на прозрачността (Reduce Transparency). Това премахва прозрачността в цялата система.