Какво е състоянието на батерията на MacBook

macbook-battery-replaceАко издръжливостта на вашия MacBook без допълнително зареждане е спаднала, то вероятно батерията на устройството е започнала да дефектира. Не е тайна, че батериите на устройствата губят заряда си с времето. За щастие има полезни похвати за установяване на точното време на дефектиране. Вашият MacBook има и вграден инструмент със същата функция. В този урок ще Ви покажем как да проверите здравето на батерията си.

Проверка на състоянието на батерията

За проверка на състоянието на батерията на MacBook е нужно да изберете батерията, намираща се в горния край на екрана. Възможни са четири състояния:
1. Нормално (Normal) – батерията функционира нормално.
2. Предстояща смяна (Replace Soon) – батерията функционира нормално, но доставя по-малко заряд в сравнение с нова батерия.
3. Наложителна смяна (Replace Now) – батерията функционира нормално, но доставя значително по-малко заряд в сравнение с нова. Може да се използва без да навреди на лаптопа.
4. Задължителна смяна (Service Battery) – батерията не функционира нормално и е възможно да се наблюдава значителна разлика в заряда, който предоставя. При това състояние е наложително да се провери в сервиз, тъй като може да доведе до повреди.

Проверка според циклите на зареждане

За повечето съвременни модели MacBook, от Apple казват, че батерията може да се използва за 1000 цикъла. Тази цифра показва броя на пълното зареждане и разреждане на батерията. За проверка на текущия брой е нужно да изберете иконата с ябълка посредством задържане на клавиша Alt на клавиатурата и да изберете Състояние на системата (System Report). В лявата страна на новия прозорец потърсете Power. Броят на циклите се намира в графата Информация за здравето (Health Information).

Подмяна на батерия на MacBook

В случай, че батерията има нужда от смяна от компанията препоръчват да се предостави дефектиралия MacBook на сервиз на Apple.