Как да поставим силна парола

how-to-create-strong-passwordВсеки потребител на компютър, телефон или таблет в даден момент от време ще трябва да измисли нова парола за достъп до файловете и данните си, до които иска да има достъп само той. С нарастващия брой на хакерски атаки към всички интернет акаунти, всеки трябва да се замисли за защитата им. В този урок ще Ви предложим няколко съвета за създаване на силна парола, както и запомнянето им.

Как да поставим силна парола

1. Избягвайте паролите, които ще изредим тук, които изненадващо голям брой хора използват: password, QWERTY, 123456, 00000 или нещо, което може да се познае без много усилия.

2. Някои експерти предлагат дори паролите да не съдържат букви от латинската азбука или имена на места. Тъй като това е почти невъзможно, добре е да се използват големи и малки букви, числа и дължината на паролата да не е по-малка от шест знака, колкото са по-дълги, толкова по-добре.

3. Добър начин за поставяне на трудна за познаване и лесна за запомняне парола е като в нея има част от имена или места заедно с цифри поставени в изречение. Като използвате имена това е вашето напомняне за главна буква в паролата.

4. Сходно с горния начин е да запомните изречение от текст на песен и запишете само първите букви от него.

5. Също добър подход е да се заменят някои букви със цифри. Заменете всяка ‘А’ с числото ‘4’. Паролата, която ще се получи е доста трудна за разбиране и доста силна.

Как да запомним паролите

1. В случай, че паролите Ви са много на брой, за различни места в интернет, добър вариант е да се използва допълнителен софтуер за целта. Един добър пример е KeyPass, който се справя със задачата доста добре и дава възможност за двустъпков достъп до акаунтите. Въпреки това той не дава сигурност от хакване.

2. Ако не желаете да използвате софтуер, лесно паролата се запомня като е съставена от част от сайта, за който е предназначена. Комбинирайки с останалите съвети за създаване, паролата става наистина силна.