Как да запазим драйверите си в Windows

how-to-back-up-driversДрайверите в Windows са едно от най-необходите неща, за да работи системата с пълня си потенциал. Ако някой от тях липсва, това може да доведе до забавяне или грешки при работа. За да се избегне това много лесно може да се запазят (да се направи back-up) драйверте. Най-често причина за загубата им е преинсталация. Независимо дали подменяте своя хард диск със SSD и инсталирате наново своята операционна система или надграждате своята такава, трябва да преминете през преинсталацията. В този урок ще Ви покажем как да запазите своите драйвери, за да избегнете неудобството от използването на частично настроена система.

Как да запазим драйверите си при надграждане

По принцип надгражданията в Windows запазват вашите файлове, програми и настройки. Това включва драйверите, затова не е задължително да ги имате запазени за ползване след надграждането. В редки случаи обаче някой от тях няма да работи с новата версия на операционната система. В този случай трябва да потърсите в сайта на производителя на дадения компонент за изтегляне на версия подходяща за новата система.

Как да запазим драйверите си при чиста инсталация

Очевидно е, че драйверите, заедно с всичко останало, няма да бъдат пренесени, при положение, че инсталирате системата на нов или вече форматиран хард диск или SSD. Въпреки това, ако инсталирате Windows 8 или 10, голяма част от драйверите ще бъдат поставени автоматично. Единствените, които ще желаете да поставите сами, са тези за видео картата. Останалите системни драйвери за дънната платка и чипсет, следва да работят нормално. При лаптопите твърде вероятно е да не работят клавишите за някои от функциите на системата, например за увеличаване и намаляне на звука чрез клавишни комбинации. В този случай е необходимо да се посъветвате със сайта на производителя за отключване на тези допълнителни команди.

Как да запазим драйверите си

1. Най-добрият съвет е преди да направите смяна или преинсталация да потърсите и изтеглите най-новите версии на драйверите за хардуера си и ги запазите на друг носител, например флаш памет. За да ги набавите, разбира се трябва да потърсите в сайтовете на производителите.
2. Друг вариант е да се използва софтуер за запазването им, но гаранция при този начин няма, тъй като базата данни на самата програма може да е остаряла и заради това да не изтегли най-новите версии на драйверите.