Как да постъпим ако намокрим телефона си

how-to-save-wet-phoneПричините, поради които може да се намокри нашият телефон, са безброй. Всеки се е сблъсквал с така ситуация, и всички знаем, че е много неприятно изживяване. Каквато и да е причината за намокряне на устройството Ви, няма място за паника. Има начини, с помощта на които, може да се предотврати сериозната повреда. В този урок ще Ви покажем именно това – какво трябва и какво не трябва да се предприеме при настъпването на толкова нежеланото събитие при намокряне.

Как да постъпим при намокряне на нашия телефон

Въпреки че цялостното разглобяване на телефона ще помогне за напълното му изсушаване, това действие ще наруши гаранцията му. Обикновено този процес изисква специални инструменти и телефонът може да бъде повреден при невнимание, затова не се препоръчва. Вместо това предлагаме няколко лесни стъпки за намаляване на повредите.

1. При попадане на телефона в течност първо трябва да се извади от нея по най-бързия начин. Продължителният престой увеличава риска от повреда.

2. Не натискайте хардуерните бутони по никакъв повод. Натискането им ще помогне на течността да достигне до компонентите на телефона.

3. Извадете батерията възможно най-бързо. Причината за това е намаляването на протичащия ток през устройството, за да не се получи късо съединение. В случай, че имате телефон, който има вградена батерия, iPhone или Nokia Lumia, изваждането на батерията не е възможно. Тогава трябва да рискувате и да натиснете бутоните, за да се уверите, че работи и след това да изключите телефона.

4. Премахнете всички допълнения към телефона, например калъф.

5. Извадете СИМ и SD картите, за да осигурите по-добра вентилация на вътрешността на устройството.

6. Подсушете всичко с кърпа като внимавате да не попадне течност в отворите на вашия телефон. Трябва да се вземе в предвид и остатъчната влага след подсушаването. Оставете своя телефон да изсъхне 24-48 часа и след това го активирайте.

Как да не постъпваме при намокряне на нашия телефон

1. В никакъв случай не използвайте сешоар за подсушаване или прилагането на топлина по какъвто и да е друг начин. Въпреки че ще помогне за изпарението на течността, влагата в телефона може да повреди компонентите поради високата температура.

2. Не поставяйте телефона си във фризера обвит в кърпа. На теория намалената проводимост на водата при температури близки до замръзване ще намали риска от късо съединение. На практика обаче това съвсем не е решение. В момента, в който ледът започне да се топи, проблемът ще остане същия, дори и по-голям. Освен това има голям вероятност да повредите дисплея на телефона си.

3. Не се опитвайте да подсушите намокрения телефон с помощта на памук или хартия. Рискувате не само да останат парченца от тях във вътрешността на телефона, но и да попречите на течността на излезе.

4. По никаква причина не опитвайте да заредите телефона си с по-висок ток от нормалния, тъй като това носи риска от протичане на ток през намокрена верига.

5. Не използвайте микровълнова печка за подсушаване.

Какво да очакваме след подсушаването

1. След успешно подсушаване на телефона, има риск от появата на корозия. Това се получава заради взаимодействието на метала в устройството с течност. Това може да бъде отстранено от специалист, който може да премахне корозиралите компоненти.