Как да монтираме дънна платка

how-to-change-motherboard-2

Понякога компютърните компоненти се развалят. Дънните платки не са изключение, те стават жертва на некачествени захранвания или дефекти в BIOS. Подмяната на този компонент изисква доста работа, затова преди да започнете смяната се уверете, че наистина проблемът е в нея. Ако дънната платка е дефектирала, осигорете си време, особено ако ще правите тази подмяна за пръв път. В този урок ще Ви помогнем да се справите с тази задача.

Съвети при избор на дънна платка

1. На пазара има много производители на дънни платки, но само два доставчика на процесори. Процесорът е ядрото на вашия компютър, който изисква правилна основа за правилна работа, затова при избор на дънна платка първо се съобразете с процесора си – дали е на Intel или AMD и на какъв сокет трябва да бъде поставен процесорът.

2. Следващото важно решение е размерът на платката. Това решение ще бъде продиктувано от размера на вашата кутия. Повечето кутии са проектирани за стандарт ATX, но има и по-малки специално за mATX, както и най-малките представители са за mini ITX.

3. След това трябва да изберете марката. В момента на пазара има много голям избор от дънни платки, които, ако са в един ценови клас, не би имало голяма разлика във възможностите им за овърклок или консумирана мощност. Въпреки това всяка има различни слотове, различни портове за връзка с други устройства и различна цветова гама.

4. Последното нещо, което трябва да решите, е бюджетът за компонента. Разбира се за по-скъпите платки предлагат повече възможности, от тези в ниския бюджетен клас.

Стъпки за поставяне на дънна платка

1. Изгасете компютъра и извадете всички кабели, които са свързани към него.

2. Отворете страничния капак, за да имате достъп до вътрешните компоненти. Добра идея е да направите снимка на всичко вътре, за да е по-лесно след това.

3. Премахнете, ако има, видео картите и останалите платки свързани към платката и премахнете захранващите ги кабели.

4. Отстранете SATA кабелите, отговарящи за хард диска, SSD или оптично устройство (CD, DVD).

5. Следващата стъпка е премахването на захранващите кабели свързани към самата дънна платка. Обикновено ше има един широк 24 пинов ATX конектор, намиращ се в дясната част, и един 8 пинов, обикновено намиращ се на горната страна.

6. Премахнете болтовете, придържащи платката за кутията. Обикновено са 9 и трябва да се запазят.

7. След като платката се движи свободно в кутията я извадете.

8. Като платката е извън кутията премахнете РАМ паметта, охлаждането на процесора и процесора. Ако охлаждането има вентилатор, то вероятно ще има и захранващ кабел свързан към дънната платка, той също трябва да бъде отстранен.

9. Монтирайте РАМ паметта, охлаждането на процесора и процесора върху новата платка.

10. Преди да върнете окомплектованата дънна платка в кутията, обърнете внимание на отворите за болтовете върху платката и има ли съответните позиции за тях в кутията. Важно е да отбележим, че ако не отговарят има риск за повреда по дънната платка, както и поставете металната пластина с отворите за портовете на задната страна на кутията.

11. Поставете болтовете, след това конекторите от захранването, последвано от свързването на видео картите и останалите компоненти.

12. Включете компютъра и изчакайте зареждане на системата. При нужда инсталирайте драйверите за платката.