Изкуствен интелект ще помага за сигурността

cyber-attack-1MIT изследователи обявиха, че са успели да разработят нова система с изкуствен интелект, която достига 85% успеваемост при намиране на потенциални кибер атаки. Платформата AI2, разработена в лабораторията за изкуствен интелект и компютърни науки на MIT, е отбелязала по-добри резултати от предишни подобни системи. Рекордните 85% са три пъти повече от записаните резултати от предишни тестове, като новата система успява да намали значително грешните предположения. MIT отбелязва също, че AI2 е тествана в период от три месеца, в които са включени търсения в повече от 3.6 милиона реда статистики за подозрителна активност, използвайки машинно учене за началните откривания, след което същите тези предположения са давани на аналитик човек, който да потвърди дали са били реални кибер атаки. Системата се е научила от резултатите и е подобрила своите начини за търсене за следващия тест.

Системата AI2 използва най-доброто от изкуствения интелект заедно с коригирането на грешки при хората, за да се развива сама по себе си. Всъщност AI2 използва три различни метода на самоучение, щом стане въпрос за подозрителни атаки. Колкото повече информация получава, толкова по-точно става анализирането.

Kalyan Veeramachaneni, ученият, който е разработил системата, казва: “Може да мислите за AI2 като за виртуален аналитик. Тя продължава да развива нови модели на атака, които прецизира за няколко часа, което означава че сама подобрява откриването на заплаха и се развива значително по-бързо.” Nitesh Chawla, професор по компютърни науки в Университета в Нотр Дам допълва: “Това изследване има потенциала да стане защита срещу атаки като финансова измама, и злоупотреби или краденето на банкови сметки, които са наболял проблем в последните години.”

Въпреки че изкуствения интелект ще помогне за сигурността, много голяма част от дискусиите около тази технология се въртят около ефекта, който ще има срещу работата на хората. Според много други изследователи изкуственият интелект ще лиши от работа половината от световното население.