Как да изберем фотоапарат

fotoaparat1

На пазара има много дигитални фотоапарати. Може да е трудно да изберем точно този, които ни трябва. Тук ще опишем процесът на избор на фотоапарат, за да е по-лесно за вас. Описали сме някой точки за избор на семеен фотоапарат както и на професионален, но главно наблегнахме при описването на правила за закупуване на по-бюджетен фотоапарат. Това са само някой неща които трябва да имате в предвид. Очаквайте и скоро препоръките ни при закупуването на Професионален фотоапарат.

1. Направете си бюджет. Определете колко пари ще похарчите. Бъдете реалист. Няма как да имате най-доброто от всичко. Може да се наложи да направите компромис.

2. Определете нивото на опита си. Как се определяте? Като новак или като професионален фотограф? Ако сте новак се насочете към фотоапарат тип насочи и снимай. Ако сте професионалист ви трябват повече ръчни настройки.

3. Преценете какво ще снимате с фотоапарата си. Ако ще снимате деца или животни в природата ще ви трябва апарат с по-бърз затвор.

4. Преценете дали ще снимате видео с фотоапарата си. Ако искате да снимате добро качество на видео, гледайте за апарат с възможности поне 1080p. Ако звукът е по-важен за вас, има фото апарати, които имат възможност за включване на микрофон.

5. Проучете устройствата. След като сте определили основните изисквания трябва да проучите. Проверете в интернет. Отидете в местния клуб по снимане. Отидете в някои магазин за фотоапарати. Стремете се да получите повече мнения за различните устройства. Това ще смали списъка още малко.

6. Извадете списъка си и направете списък с приоритетите си. Пак ще припомним, че може да се наложи да направите компромис. Поставете отгоре нещата, които наистина желаете. Изчистете списъка от излишните апарати.

7. Не си купувайте апарат, която е пълен компромис. Пак погледнете списъка с приоритетите си. По-добре камерата ви да е добра в по-малко неща, от колкото да е добра в нищо. Средният вариант няма да ви удовлетвори.

8. Запомнете, че мегапикселите не винаги значат високо качество на снимката. Има много други фактори, които имат значение. Обективът и технологията за обработка на фотоапарата имат значение. Мегапикселите определят колко голяма може да бъде една снимка без да изглежда зле. 3 мегапикселовите фотоапарати показват добре снимки в размер 4 на 6. Колкото повече мегапиксели, толкова резолюцията на една снимка ще е по голяма. Отидете  в професионален магазин. Попитайте за резолюцията и големината на изображенията които създават, разбира се колкото по-голяма резолюция в пиксели, толкова по-добре.

9. Смалете търсенето си до избор между два модела. Разгледайте къде те са най-евтини. Пробвайте сайтовете за сравнение на цените. Преценете, кой има повече стойност за вас и го закупете.

10. Има много други фактори които трябва да вземете под внимание при избора на фотоапарат като: вид на стабилизатора, размера на сензора, дали видеата които прави ще са с HD качество или по-слабо, дисплей, вътрешната памет с какви размери е, макар че в повечето случаи се използва предимно с Memory Stick, SD, Micro SD и т.н.

11. Скорост на фотоапарата. Скоростта доста често го поставяме на заден план в избора ни на устройството, но то е от огромна важност за нашия конфорт при снимане. Задължително разберете каква е скоростта след заснемане на изображение, и колко време апарата обработва това изображение. Изключително дразнещо е когато искаме да направи повече снимки а на фотоапарата му отнема по 2,3,4 секунди за заснемане и обработка само на едно изображение. Друг фактор при работа е и времето което отнема на апарата от включването му до влизането му в режим на готовност за заснемане. Ако трябва да заснемете нещо бързо а изчаквате апарата да зареди функциите си за снимане дълго време е некомфортно за потребителя.

12. Понякога ни се налага да заснемаме изображения както в близък така и в далечен план. Задължително проверете или питайте апарата как се справя с оптичното увеличение или иначе казано Zoom. Ако се нуждаете от заснемане на нещо случващо се в далечината, ще ви трябва добро оптично увеличение. Също така при някой фотоапарати се забелязва след увеличаване снимката да излиза с по-лошо качество от нормалното.

Надяваме се че сме ви били полезни!