Използване на телефон като Wi-Fi точка за достъп

use-phone-as-wifi-hotspotМалкият екран на телефона, в сравнение с таблет или лаптоп, не е особено добър за сърфиране в интернет или за стриймване на видео файлове. Добрите новини са, че е възможно да използвате своя телефон като безжична точка за достъп и да споделяте 3G/4G връзката му с друго устройства, които притежават само възможност за Wi-Fi връзка. Процесът се нарича tethering или споделяне на интернет връзка и повечето смартфони предлагат тази функция. В това число влизат iPhone, Blackberry, Windows и разбира се Android телефоните. В този урок ще Ви покажем как да настроите функцията при всички операционни системи.

Какво прави споделянето на интернет

Това е настойка на телефона да бъде използван като точка за достъп до интернет, използвайки своята 3G/4G връзка за мобилни данни. Веднъж активирана всяко устройство, което притежава възможност за безжична връзка, може да се свърже с интернет посредством връзката на смартфона. Това е основната дейност на споделянето, единствената разлика е активирането при различните системи.

Настройка при iPhone

1. Активирайте приложението за настройки и изберете главни, където ще видите и е нужно да активирате лична точка за достъп.
2. При ативиране на опцията ще видите екран, в който всичко се свежда до плъзване на слайдера в положение включено.
3. След активиране ще може да напишете желаното име и парола за мрежата си.

Настройка при Blackberry

1. Изберете системните настройки чрез иконката на приложението или от падащото меню.
2. От изобразения списък изберете мрежови връзки.
3. В новото меню потърсете за опцията мобилна точка за достъп. Ако не са активирани мобилните данни на устройството споделянето няма да работи.
4. Процесът по активирането ще Ви представи няколко страници с информация и предупреждения, които е добре да се прегледат преди да се пристъпи към активирането.
5. След тези страници ще бъдете помолени да въведете парола за вашата мрежа. Въведете такава и продължете.
6. Вашата мрежа е настроена и отворена за използване. Може да я спрете или активирате с помощта на системното меню.

Настройка при Windows Phone

1. Чрез плъзване наляво ще видите менюто на телефона. Потърсете и активирайте настройки и се уверете, че сте в раздел система.
2. В това меню потърсете споделяне на интернет и го активирайте.
3. Първоначално ще видите, че услугата не е активирана. Активирайте я чрез плъзване на слайдера в положение включено.
4. Натиснете върху бутона настройка в долната част на екрана. След като направите това ще бъдете попитани за име и парола на мрежата си. Попълнете ги и вече всяко устройство може да се свърже при въведена правилна парола.

Настройка при Android

1. От началния екран изберете настройки и изберете надписа повече, намиращ се най-отдолу в менюто за връзки.
2. Изберете безжични мрежи и други. Там потърсете за споделяне на интернет.
3. Поставете отметка в полето до мобилна точка за достъп.
4. Може да настроите своята мрежа чрез натискане на настройки на точката за достъп. Там поставете име на мрежата и парола.