Alibaba тества начин за доставки чрез безпилотни самолети

alibaba-drones1

Най-големият интернет търговец в Китай тества доставки с безпилотни самолети до стотици клиенти. Тези самолети са всъщност дрони.

Експериментът е продължил три дни и е бил ограничен до едночасови полети в Пекин, Шанхай и Гуанджоу. В своя блог компанията пише, че технологията има потенциала да направи доставките по-бързи.

Amazon, Google и UPS са сред другите компании, които също имат планове за подобна услуга.

Alibaba използва своите безпилотни самолети за доставки на определен тип чай, ограничавайки максималното тегло на пакетите до 340г. Макар експериментът да е доста ограничен и специфичен, компанията е доставила истински стоки на истински хора, което я поставя една крачка по-напред от Amazon например.

Дали Alibaba ще пуснат напълно функциониращи доставки с безпилотни самолети (дрони) в близкото бъдеще, остава да видим.

През 2013г, една много по-малка китайска компания – пекарната InCake – започна да доставя торти до клиентите си в Шанхай чрез дистанционно пилотирани самолети. Доставките обаче бяха спрени, след като местният орган за контрол на въздушното пространство откри, че се извършват без разрешително.

Подобни ограничения в САЩ са накарали Google да провежда своите тестове в Австралия.

Alibaba пусна видео което подсказва, че безпилотните самолети на компанията ще могат да летят на големи разстояния, прелитайки над пътища, реки и сгради, преди да кацнат на открито пространство близо до адреса за доставка.

Компанията обаче не разкрива техническите подробности за това как ще постигне такива полети.

Джак Ма, основателят на Alibaba, има амбицията да разшири обхвата на компанията в глобален план и до 2025г да достигне 2 милиарда клиента. През 2014г, цената на компанията скочи до $25 милиарда, след като акциите на компанията бяха пуснати на стоковата борса в Ню Йорк.

Още интересна информация: Как да стартираш дропшипинг бизнес