Ревю на Acer Aspire R13

acer-aspire-r13-1

Acer Aspire R13 е мултимодулно устройство, което може да ви е полезно както като таблет, така и като лаптоп. Освен това, благодарение на специалната рамка, то ултрабукът може да се използва в 6 различни позиции, като някои от тях са уникални за машината.

Идеята да може да ползваме лаптопа си като таблет не е нова, като една от първите компании, които направиха стъпка в този пазар са Lenovo със серията Yoga, но все още пазарът за такъв тип преносими устройства е доста слабо развит. Aspire R13 е опит на Acer да комбинират по-мощен хардуер, като същевременно запазят уникалните характеристики на този тип лаптопи.

Дизайн

От няколко години големите лаптоп брандове се опитват да разгадаят правилният дизайн за такъв тип, 2 във 1 решения. Обикновено компаниите решават този проблем като интегрират 360 градусово въртене на екрана или пък като позволят възможност екрана да се отдели от основата. От Acer са решили да подходят по-различно.

acer-aspire-r13-7

Моделът R13 разполага със специална рамка, която позволява на екрана огромна свобода и възможност за различни режими, както може да се види на снимките които сме публикували. Един от по-специфичните режими е “Ezel”, където екрана се намира под наклон над клавиатурата, като този режим е удобен за използване в леглото например.

acer-aspire-r13-5

Размерите на лаптопа са 34.29×22.86×1.80 сантиметра, като тежи килограм и половина, което го прави доста удобен за носене при чести пътувания.

Дисплей

Определено една от най-големите предимства на този лаптоп е дисплея, който е с размери 13.3 инча и разполага с резолюция от 2560×1440 пиксела. Същевременно, поддържа и технологията Acer Active Pen, което позволява екрана да се ползва за водене на бележки или рисуване, като обаче трябва да бъде закупен специален стилус, който струва 50$. Тази химикалка разполага с два бутона, с които можете да отваряте избрани програми, както и режим, който се използва за триене на нарисуваното/написаното.

acer-aspire-r13-6

acer-aspire-r13-2

Разбира се, екранът може да се използва и като обикновен тъч дисплей за играене на игри или просто сърфиране онлайн. Също така лаптопът разпознава кога сменяте режима, така че екранът се самоконфигурира и е настроен винаги да бъде максимално удобен за ползване.

Производителност

Под капака си Acer Aspire R13 разполага с двуядрен Intel Core i7 4510U със мощност от 2 GHz, като разполагате с турбо режим, който може да овърклокне машината до 2.8GHz. Разполагате и с 8GB РАМ памет. Видеокартата е вградена в процесора, Intel HD Graphics 4400, която е достатъчна мощна да подкара по-леки игри на минимални/средни настройки. За пример при играта Tomb Raider от 2013 ще имате 51.3 FPS на минимални настройки и резолюция 1024×768, но пък няма проблеми с подкарването на игри като League of Legends/Counter Strike Go при средни настройки. Въпреки това, видеокартата е достатъчно мощна за да нямате проблеми при обикновено ползване, което включва използване на офис пакет или пък гледането на Full HD видео.

acer-aspire-r13-4

Тайното оръжие на устройството обаче са двата SSD дискa, които са по 256GB и са RAID 0 свързани, като общият им капацитет е 512 GB. Предимството на такъв тип конфигурация е в производителноста, като един SSD обикновено достига 500MB/s при писане/четене, докато комбинацията в този лаптоп достига 823 MB/s при четене и 660 MB/s при писане, което е значително по-добър резултат. Това позволява софтуера на машината да работи бързо и безпроблемно с доста ниско време за зареждане.

Батерия и Клавиатура

Acer Aspire R13 разполага с 8 часов живот на батерията при включен Wi-Fi, като самата батерия е четириклетъчна и е мощна 3,220 mAh. Важно е да се отбележи, че батерията не може да се сменя

Клавиатурата на машината е малко по-различна, като една от двете големи разлики е в големината на бутоните. Бутоните ESC и CapsLock са доста по-малки от обикновено. Също така има няколко интересни решения за поставянето на бутоните, като DEL се намира до бутоните за нагоре/надолу.Другата уникална характеристики за клавиатурата е в осветяването на буквите, като се използва слаба, светлосиня светлина, която прави машината доста приятна за използване в тъмното.

Заключение

В крайна сметка от Acer са се справили в създаването на 2 във 1 машина, която да удовлетвори почти всички възможности за ползване, като идва и със доста добри характеристики за такъв тип продукт. В случай, че имате нужда от една такава машина, то това е един от най-добрите продукти в нишата си. Разбира се, всичко това идва с доста солидна цена, като Acer Aspire R13 струва над 2,000 лева, като моделът с най-добрите характеристики струва около 3,000 лева.

Reviews

  • Дизайн9
  • Дисплей8
  • Хардуер7
  • Клавиатура и тъчпад8
  • Издръжливост на батерията8
  • 8

    Оценка