3 начина да защитите iPhone XR и XS от хакери и любопитни приятели

лицева идентификацияПочти ежедневно чуваме да се говори за риск за сигурността, касаещ дигиталния ни живот. Обикновено нарушенията идват от големи пробиви в базата данни на финансови и други институции. Например, хакерите са ударили банката, издала кредитната/дебитната ви карта, откъдето са се сдобили с всичките ви лични данни.

Съществуват и други заплахи за сигурността, включващи грешки, заложени в софтуера на по-популярните смартфони. Всеки бъг в системата позволява на злонамерени индивиди да проникнат лесно в личното ви пространство. Атаката може да дойде и от страна на близки хора, които евентуално да вземат телефона ви, когато не внимавате и да извлекат от там поверителна за вас информация.

Имайки предвид това, Apple създаде iPhone XR и iPhone XS с най-сигурните биометрични данни в телефон чрез Face ID. Но освен тях, има няколко други стъпки, които можете да предприемете, за да направите Айфона си още по-сигурен. Ето три от тях:

Изискване за внимание при лицева идентификация

Нещото, което всеки собственик на iPhone XR и iPhone XS трябва да направи е да активира изискването за внимание при лицево разпознаване. Това означава, че сензорът за лицево разпознаване не само трябва да вижда лицето ви, за да отключите телефона си, но и да се увери, че всъщност гледате в него, именно с цел устройството да бъде отключено.

Apple са създали тази опция, за да не може никой да вземе вашия смартфон и да го задържи пред лицето ви, докато спите, за да го отключи. С активното си внимание, идентификаторът ще изисква очите ви не само да са отворени, но и активно да гледат в телефона. За да се уверите, че настройката е включена, отидете в Настройки> Лицев идентификатор и парола>Require Attention for Face ID. Уверете, че превключвателят е включен (зелен).

Деактивиране на достъпа при заключване

Въпреки че сте активирали лицевото разпознаване, други хора биха могли теоретично да си взаимодействат с вашия iPhone XR или XS, дори когато е заключен. В случай че функция „Access When Locked” е активирана за деня достъпът до последни известия, контролен център, Siri, отговор със съобщение, контрол и пропуснати повиквания ще бъде възможен.

Тези функции са разрешени по подразбиране, така че е лесно за всеки да получи достъп до често използваните контроли, без да се налага да отключва смартфона. Ако този факт ви притеснява, по-добре е да деактивирате правото на достъп, когато устройството е заключено. За да направите това, отидете в Настройки> Face ID и парола. Под „Разрешаване на достъп при заключване“ превключете  на OFF (бяло).

Задайте парола вместо пин код

Лицевият идентификатор на двете серии iPhone изисква да зададете парола, която можете да използвате за достъп до устройството, в случай че биометричният терминал някога не успее да разпознае лицето ви. По подразбиране повечето хора задават 4-цифрен пин код. Но това означава, че има само 9999 възможни комбинации, които хората трябва да преминат, за да получат достъп до личната ви информация.

Вместо това може да поискате въвеждате парола, а не 4-цифрен пин код. Да, по-трудно ще ви бъде да я помните и въвеждате, вместо 4 цифрен код, но е също по-трудно и за странични хора да отгатнат комбинацията от символи. За да замените кода с парола, отидете в Настройки> Face ID & Passcode> Промяна на паролата и следвайте инструкциите.