3 важни факта за безжичното зареждане на мобилни устройства, които вероятно са ви неизвестни

Безжично зареждане на мобилни устройства не е новост. Технологията е с почти десет годишна давност, но с появата на Apple на хоризонта изборът на зарядни устройства драстично се увеличи. Очаква се скоро производството на безжични зарядни станции да се разшири и да се осигури още повече мощ за смартфоните ни в движение. Ето 3 факта за безжичното зареждане, които вероятно са малко известни и на вас.

Откритието е по-старо, отколкото предполагате

Ако смятате, че Wireless зареждането е изцяло нова разработка, грешите. Подобен принцип на управление на електрическата енергия е демонстриран от Никола Тесла през далечната 1901г. За почти цял век обаче технологията не може да намери практическо приложение, освен в няколко модела електрически четки за зъби.

Разрастването настъпи едва през последното десетилетие със сформирането на различни групи утвърдени стандарти като Wireless Power Consortium. Технологията се наложи едва когато беше приложена на практика от производителите на мобилни телефони. За първи път безжично можеха да се зареждат смартфоните на Samsung (2014г). Apple се включи последен – през 2017 г.

Предстоят подобрения, които ще превърнат този метод на зареждане в норма

Доскоро безжичното зарядно се състоеше от устройство за директно свързване, използващо плътно свързана индукционна технология, която създава електромагнитно поле между две медни намотки. Индукционното зареждане, макар и широко възприето и превърнало се в индустриален стандарт, силно ограничава поставянето на някои устройства в така наречения charging pad.

Очакват се редица подобрения, които ще доведат до по-висока мобилност на зарядните от безжичен тип. Много производители вече се насочиха към използването на магнитен резонанс и несвързан заряд, където енергията ще се пренася по медни намотки през въздуха чрез радиочестотни (RF), инфрачервени (IR) и ултразвукови вълни.

Технологията може да се окаже не съвсем полезна за батерията на мобилния ви телефон?

Макар и огромно удобство и улеснение, възниква въпросът как се отразява Wireless зареждането на батериите на мобилните телефони. Дали е добре телефонът да бъде постоянно напълно зареден? Експерти по енергийна ефективност изразяват мнението, че поддържайки батерията на пълен заряд, ще  сеускори нейната деградация. Опасност от презареждане обаче не съществува, защото електрониката в телефона не би го позволила.

Рискът от съкращаване живота на батериите, използвани от мобилните устройства е голям, но предвид това колко често хората сменят телефона си с по-нов модел, ще се окаже, че амортизацията на батерията е най-малкият проблем. Днес се търси удобство на всяка цена и производителите работят в именно в тази посока. Безжичните станции за зареждане ще стават съвместими със смартфоните на почти всички марки.