Как да използваме Google Allo

how-to-use-google-alloAllo е най-новото приложение за изпращане на съобщения, което е изградено, за да се съревновава с приложения като WhatsaApp и iMessage като предлага изживяване по-добро от конкурентите си и повече сигурност за личните кореспонденции на потребителите. Трябва да се прави разбира се разлика между Google Allo и другото ново приложение на компанията – Google Duo. Двете са предназначени за различни цели – Allo е само за изпращане на кратки съобщения или чат, докато Duo е самостоятелно приложение за видео повикване. Голям плюс на Google Allo пред съперниците е наличието на Google Assistant. В този урок ще Ви покажем как да използвате приложението на Google.

Изтегляне и инсталиране на приложението

За изтегляне е нужно да имате устройство работещо под андроид с минимална версия 4.1 и Apple устройство използващо iOS с минимална версия 9.1. Веднъж изтеглено, приложението ще Ви попита за разрешение посредством няколко екрана – това включва достъп до контакти, съобщения, налично пространство на устройството и т.н. След като завърши е нужно да потвърдите своя телефонен номер. След това ще бъдете поканени да направите снимка на профила си (не е задължително действие) и да дадете име на своя акаунт. Щом настройката приключи ще видите примерен чат с Google Assistant, който ще Ви прави компания, докато добавите своите приятели.

Google Assistant

Може да продължите чата с асистента, за да видите малко от работата му – изберете бутона Ок и дайте на Google Assistent достъп до своето местоположение за някои от отговорите му. В този чат може да използвате всякакви коментари, за да получите отговор – от “Къде съм?” до “Какъв е резултата от снощния мач?”. В случай че забравите някои от функциите му, може да го попитате какво може и отново ще бъдат показани примерите. При продължително писане с него ще забележите предложения за въпроси или търсения, които ще се показват отдолу. Повечето предложения, в случай че са правилни, са доста удобни за по-бързо и лесно изписване на вашите мисли.

Добавяне на приятели

Колкото и да е умен асистента на Google е необходимо да добавите и реални хора. Изберете иконката за чат в долния десен ъгъл и изберете контакт от телефона си и напишете своето съобщение. Ако получателят няма инсталиран Allo ще получи директна връзка за инсталирането му. Отново ще виждате предложенията за отговор, когато събеседникът Ви попита някакъв въпрос или изпрати снимка. С времето предложенията ще се пригодят към вашия изказ и ще станат много по-удобни.

Изпращане на файлове и стикери

Малката икона с изобразен плюс, намираща се отляво на полето за писане, е начинът за изпращане на всякакви файлове – стикери, снимки и дори местоположение. В бъдеще ще бъдат добавени още функции, но вече има доста голям брой стикери за изтегляне. При изпращане на снимки може да се добавя текст върху заснетото посредством малката икона с молив над снимката. Може също така да изпратите и гласово съобщение с натискане на иконата с микрофон.

Защита на поверителността

Точно като Chrome, Allo има инкогнито режим в случай, че искате допълнително уединение – проведените разговори се изтриват автоматично след определено от вас време вариращо от пет секунди до седмица. За да започнете такъв чат използвайте иконата за започване на инкогнито чат. Тези чатове са маркирани с инкогнито лого в списъка с проведените разговори. Те са напълно защитени и не се сканират от Google, което значи, че няма да виждате предложенията за отговор.

Настройки

Няма много настройки, които могат да бъдат променяни в Allo, но е добре да се запознаете с тях. От главното меню изберете Настройки и ще можете да променяте известията или да спрете връзката с Google акаунта си например.