5 аргумента, доказващи че сгъващите се телефони са лоша идея

сгъваем телефонСмартфоните ни бяха предлагани във всички форми и размери. Имахме такива с клавиатури, с въртящи се камери и с 3D екран. Дизайнът на смартфона е стандартизиран около плоската, стъклена плоча през последните години, но нещата започват отново да стават странни.

Много производители на смартфони изглежда мислят, че 2019 е моментът да направят научно-фантастичните сгъваеми телефони реалност. Устройства като Samsung Galaxy Fold и Huawei Mate X изглеждат готино в демонстрации, но всъщност са още далеч, далеч от това да бъдат добри. Ето пет причини, поради които сегашната реколта от сгъващи се устройства ще бъде лоша.

  1. Дори „хубав” пластмасовият екран си е пластмасов екран

Всички смятаха Apple за луди, заради решението да поставят голям стъклен дисплей на оригиналния iPhone, но то се оказа добра идея. Стъкло добавя към структурната здравина на телефона, и модерното закалено стъкло е много трудно да се надраска. Сгъваемите телефони са пластмасови, защото няма такова нещо като сгъваемо стъкло (все още).

Днес вероятно ще влезете в контакт с много неща, по-здрави от пластмаса, но малко от тях ще са по-здрави от Gorilla Glass. Докато плоският ви смартфон ще оцелее при носене в джоб и в чанта, заедно с ключове и монети, то сгъваемият ще излезе буквално обезобразен. О, телефонът ви се сгъва като Galaxy Fold! Успех ви пожелаваме, ако мислите, че прахът няма да проникне във вътрешността, понеже сте го сгънали.

  1. Те се чупят по-бързо от плоскоекранните

Вероятно мислите, че пластмасовият дисплей не е болка за умиране, защото поне няма да се счупи при изпускане. Е, не бъдете толкова убедени, че сгъваемите устройства са по-здрави. Всички сгъващи се устройства използват сложна система от панти, която не след дълго ще се амортизира. Виждали сме го многократно.

Потребителите не случайно започнаха да избягват апаратите с панти, плъзгачи и други подвижни части. Причината е, че те се чупят значително по-бързо, отколкото устройствата, които са само парче метал и стъкло. Възможно е сгъващият се панел да издържи до 1000 цикъла, но това е средната стойност.

Някои модели е възможно да издържат повече. Samsung представи своята система с шарнирни връзки, която изглежда впечатляваща. И все пак, колкото повече движещи се части се добавят, толкова по-вероятно е нещо да се счупи. Вече има достатъчно фактори, превръщащи телефоните в продукт за еднократна употреба. Не е необходимо да добавяме повече.

  1. Поддръжката на приложенията никога няма да пристигне

Преди да похарчите парите на сгъваем телефон, първо трябва да помислите защо искате да го направите. Наистина ли имате нужда от таблет в джоба си през цялото време? Не очаквайте чудеса тогава. Приложенията за Android никога не са работили добре на таблети и нямате причина да смятате, че ще са по-добри с папките.

Устройствата тип папка на Android ще поддържат нови режими на разделен екран, които изглеждат добре в демонстрации. Повечето хора обаче не се нуждаят от три приложения за актуализиране на живо, които да са видими едновременно. Те просто се нуждаят от едно приложение, което работи добре на екрана.

Google ще даде на разработчиците някои полусготвени инструменти, за да накарат приложенията да работят по-добре при сгъване на телефона, но въпреки всичко нула приложения ще бъдат актуализирани. Така че се връщате към класическите проблеми с приложенията за таблети с Android.

  1. Дизайнът е все така тромав

Конвертирането на телефона в таблет е търговската тактика на производителите, но колко от хората наистина ще го правят редовно? Ако сте искали да носите нещо, което е по същество таблет, винаги можете да си купите таблет. Можем спокойно да предположим, че всеки, който използва сгъваем телефон, ще го използва сгънат в по-голямата част от времето, защото е по-лесно да се държи.

Тези телефони обаче изглеждат като абсолютни тухли и няма причина да очакваме този факт да се промени скоро. Galaxy Fold е огромен с дебелина 17 мм, когато е затворен. Ако се чудите как ще го усещате, свържете заедно два обикновени апарата. Дори и с всичкия си обхват, капацитетът на батерията е само малко по-голям от този на обикновения телефон. Дори малко по-елегантния Mate X все още е с дебелина 11 мм и поне един ръб остава пак толкова дебел, когато разгънете екрана.

  1. Струват прекалено скъпо

Трябва да очаквате, че щом държите да бъдете в крак с иновациите, ще се налага да ги купувате по-скъпо. Всеки нов материал и технология се предлагат на много по-високи цени от производители и търговци. Например, Note Edge на Samsung с първия извит OLED екран струваше около 20% повече от стандартния Galaxy Note от същата епоха. Apple поиска с около 30% плюс за iPhone X, който стартира заедно с iPhone 8.

Горната цена за сгъваем телефон през 2019 г. не е 20, 30 или дори 50%. Тези смартфони са над два пъти по-скъпи от сегашните плоски апарати. Samsung иска $ 2,000 за Galaxy Fold, а Mate X ще бъде дори още по-скъп – около $ 2,600. Не можем да говорим за разумни цени за потребителска (а и за луксозна) електроника.

Нелогичното ценообразуване е знак, че сгъваемата телефонна технология не е готова за своя прайм-тайм. И въпреки факта, лидерите в бранша ни я пробутват сякаш е най-великото нещо на света. В действителност сгъваемият смартфон е на светлинни години от придобиване  на реална жизнеспособност. Поне за момента, не бързайте с покупката.