Телефони на изплащане – защо нараства лизинговата продажба на мобилни устройства?

mobile-payment-leasingУмните устройства, надничащи от джоба на модерния потребител или намиращи се постоянно в ръката му, се оказаха една от вещите с най-важна функция в съвременното общество. Докато в началото, мобилните телефони служеха единствено за провеждане на разговори и размяна на текстови съобщения, то днешните умни устройства дават невероятно богат избор от възможности за комуникация. Социалният живот на съвременния човек е немислим без последен модел смартфон, което е и причината най-често да купуваме именно телефони на изплащане.

Защо на изплащане?

Най-добрите модели смартфони не са по джоба на средния потребител по света, а за обикновения българския купувач, дори средния клас устройства са финансово недостижими. Това, че нямаш достатъчно високи доходи или заделени спестявания не те лишава от привилегията да използваш най-новите технически разработки при мобилните телефони.

Възможността да закупим телефон на изплащане ни позволява да повишим драстично своя социален статус. Няма какво да се заблуждаваме, днес не посрещат по дрехите и не изпращат по ума – достатъчно е да ти погледнат телефона, за да преценят към коя социална прослойка принадлежиш и към коя потребителска група се причисляваш.

Въпросът е по-скоро, защо да не вземем телефон на изплащане, щом ни се предоставя такава възможност? Специално в сферата на високите технологии, новите разработки остаряват толкова бързо, че не си заслужава да спестяваш за най-новия модел смартфон, след като само след няколко месеца ще има нова версия на същия апарат, предлагаща още повече и по-интересни функции.

Данните от различни проучвания показват, че ръстът на търсене на смартфони за последната година се е повишил с цели 40 %. Това показва, че продажбите са се увеличили, а тенденцията е процентът да нараства. Статистиката сочи, че продуктите, които най-често се купуват на изплащане са: телевизор, смартфон и лаптоп. Докато телевизорите и преносимите компютри се подменят много по-рядко обаче, смартфонът остарява изключително бързо. Една част от потребителите споделят, че се налага да сменят своя телефон поне веднъж годишно, за да бъдат в крак с последните тенденции, докато по-запалените ползватели подменят апарата поне веднъж на всеки 6 месеца.

Изгодно ли е да пазаруваме на лизинг?

Лизингът винаги е свързан с допълнително оскъпяване на продукта, независимо какво казват гръмките реклами на някои търговци. Въпреки това, не можем да кажем, че телефоните на изплащане ни излизат много по-солено, отколкото ако ги платим в брой и на момента. Имайки предвид, че най-добрите смартфони варират в порядъка на 1000+ лева, става ясно, че малко от родните потребители биха могли да притежават най-актуалния модел без да се разорят или да потънат в дългове.

Телефоните на изплащане са перфектен подарък за модерния човек, който не просто търси начин да комуникира посредством най-новите приложения, а да покаже определен социален статус. Търговците, продаващи умни мобилни устройства са напълно запознати с желанието на хората да притежават най-новото, дори когато не разполагат с нужните за целта средства. Всъщност, предвид бързо променящите се тенденции при мобилните телефони е дори немислимо те да не бъдат максимално достъпни за потребителя, защото всяка закъсняла продажба, прави конкретния модел практически непродаваем.

Откъде да купуваме телефони на изплащане?

Българският потребител най-често взема телефон на изплащане от своя мобилен оператор. На пръв поглед това е най-логичната стъпка, а и месечните вноски по лизинга изглеждат направо символични. Истината е, че мобилният оператор не ви дава телефона изгодно, защото всеки апарат, взет на лизинг ви обвързва с определен тарифен план за мобилна услуга, който в повечето случаи е толкова неизгоден за вас, като потребител, че оскъпява изплащането многократно.

Специализираните магазини за мобилни телефони (физически и виртуални) имат едно голямо предимство пред мобилните оператори – не определят тарифния план, на който ще комуникираш през периода на лизинга. Те, също така позволяват предсрочно погасяване на продуктовия кредит, при което пътищата на двете страни – клиент и търговец могат да поемат в напълно различни посоки. Не сте обвързани с договори, държащи ви в плен минимум 2 години и не сте задължени да използвате нерентабилен за своите нужди тарифен план за мобилни услуги.