Ревю на Samsung JS9500 SUHD

samsung-js9500-1

Допреди 5 години, битката на телевизорите се водеше в инчове. Всичко се свеждаше до това кой може да направи по-голям екран на разумна цена.

На тазгодишното изложение CES 2015г. обаче, Samsung води битката не в инчове, а в нанометри. Ако не сте се досетили, говорим за технологията Quantum Dot, която компанията нарича SUHD. Накратко казано, QD екраните са по-ярки, по-детайлни и с по-точни цветове от стандартните LCD LED.

Екран

Науката зад технологията Quantum Dot се крие в нанокристали с размери между 2 и 10 нанометра. Размерът им определя дължината на вълната на светлината, излъчвана от пиксела, което е много по-точен начин за възпроизвеждане на прецизни цветове. Нанокристалите всъщност се използват още от 80-те години, но едва сега навлизат в системите за домашно кино.

samsung-js9500-2

samsung-js9500-3

Защо нещо отпреди 30 години се използва в модерна техника? Защото Quantum Dot дава на телевизорите 30% по-голяма точност на цветовете и 64 пъти повече цветна градация на всеки пиксел, сравнено със стандартните LCD LED екрани. Просто казано, цветовете на JS9500 са впечатляващи. Телевизора ще се предлага в 3 размера на големина на екрана: 65, 78 и 88 инча

Съдържание

Остава обаче въпросът дали ще има достатъчно 4K съдържание през 2015г, за да оправдае покупката на толкова скъп телевизор? Благодарение на Samsung, да.

Samsung са сключили споразумения с Disney и Fox за ремастериране на филми в резолюция 4K. Освен това JS9500 е първият телевизор, освен тези на Sony, с поддръжка на PlayStation Now.

samsung-js9500-4

Ако това не е достатъчно, JS9500 ще бъде задвижван от чисто нова операционна система с отворен код, разработена от Tizen. В нея не само ще присъстват типичните смарт функции, но и Bluetooth нисък разход на енергия, който ще дава възможност за търсене и синхронизиране на до 5 мобилни устройства с марката Samsung.

Така например ще можете да нагласите алармата на телефона си и тя да се пусне през телевизора. Прехвърлянето на съдържание от телефон или таблет към телевизора също ще е лесно и бързо, а Tizen OS ще разполага с нещо като асистент, който ще ви помага.

Заключение

Първият SUHD телевизор на Samsung е доста внушителен, както на хартия, така и на практика. Като най-големи плюсове можем да посочим кристалната картина, значителните подобрения спрямо предходните модели, ултратънката рамка и операционната система Tizen. Единственият недостатък, за който се сещаме е, че телевизорът вероятно ще е доста скъп.

Техническите характеристики и първите впечатления от JS9500 определено го правят един от най-добрите телевизори на CES 2015г, но за разлика от впечатляващата картина, не е много ясно какво точно планират Samsung със серията SUHD. Да, JS9500 определено е подобрение спрямо миналогодишните стандартни 4K телевизори – като изключим OLED моделите – но колко ще ни струва то?

Ще разберем по-късно тази година, когато Samsung пуснат на пазара JS9500. Това ще бъде един от най-висококачествените телевизори за 2015 година.