Samsung Galaxy Buds vs Apple AirPods – 3 ключови характеристики на безжичните слушалки на два технологични гиганта

Samsung Galaxy Buds vs Apple AirPodsБитката между технологичните гиганти Apple и Samsung се разраства, и вече обект на конкуренция са не само смартфоните на двете компании, но и аксесоарите към тях, а именно безжичните слушалки. Отбелязвайки появата на новите си флагмани Galaxy S10 и Galaxy Fold, южно корейската компания обяви и пускането на пазара на собствена линия слушалки, наречени Galaxy Buds.

Съвсем логично потребители и експерти се заеха да сравняват двата продукта, и следователно, ние също ще разгледаме някои основни разлики между тях – само 3 всъщност, но ключови за потенциалните ползватели. Целта е да помогнем на читателите си да получат максимално качество срещу парите си, защото е факт, че слушалките от този клас не са никак евтини.

Технически характеристики

Разликите между Galaxy Buds и AirPods на ябълката в техническо отношение не са никак малко. Първото, което прави впечатление е технологията на свързване. Докато разработката на Самсунг предлага единствено Bluetooth свързване, то въздушните слушалки могат да се свързват и посредством W1 чип.

Безжичното зареждане е характерно и за единия и за другия, но не можем да не отбележим разликата в живота на батерията. Батерията при слушалките на Samsung е с капацитет 58 mAh, докато тази на Apple е с 62 mAh, като с едно зареждане и двете устройства издържат до 5 – 6 часа. Различен е обаче обемът на допълнително добавени часове с charging case – 7 за модела на Самсунг и цели 24 часа за Епъл.

Сензорите сякаш са най-интересни за сравнение. The Buds разполагат само с микрофон, акселерометър, сензор за близост и капацитивни сензорни бутони. Казваме „само”, защото американската марка е вложила цялата армада от сензори, а именно: Двойни лъче-формиращи микрофони, двойни оптични сензори, акселерометър с детекция за движение, акселерометър с говорна детекция и капацитивни сензорни бутони.

Дизайн и управление

Чисто физически, безжичните слушалки на Епъл и Самсунг изглеждат доста различно, с което сякаш се насочват към различни потребителски групи – тази на естетите, и тази на почитателите на по-семплия и компактен дизайн. Air Pods приличат на абстрактно цвете с дълго стебло, а Galaxy Buds са по-обемни и доста по-къси. Моделът на ябълката се предлага единствено в бяло, докато корейците предлагат избор между бяло, жълто и черно.

С цели 30% по-леки са безжичните слушалки на Apple, което е от значение за потребителското удовлетворение. По отношение на контрола и управлението обаче няма да откриете особени разлики. И двете разработки имат сензорен контрол, чрез който ви позволяват да възпроизвеждате и паузирате музиката чрез докосване и предлагат гласови асистенти, когато са свързани с телефон – Siri на Apple и Bixby на Samsung. Тук безспорен победител е Siri.

Съвместимост и цена

Целта е преди всичко всеки от двата модела да се използва с мобилните устройства на съответната компания. Например, AirPods са съвместими и предназначени да се използват с всеки модел iPhone, iPad, Apple TV и Mac компютър, като всичките им функции са достъпни за тях. Галакси Buds са съвместими с цялата линия смартфони със същото име.

Тъй като и двата модела използват Bluetooth свързване, те ще работят и с телефоните на други марки, но не всички техни функции ще бъдат достъпни за тях. Разликата в цената на двете устройства не е толкова голяма, колкото вероятно очаквате – едва около 20 британски лири. Моделът на ябълката се предлага на цена от 159 лири в официалните магазини на марката, а този на южно корейския бранд за 139 лири.

Кой от двата варианта ще изберете? Изборът ви се базира преди всичко на това смартфонът на коя марка използвате.