Ревю на Microsoft HoloLens

review-microsoft-hololens-4Бъдещето на технологиите, в частност компютърните, изглежда доста обнадеждаващо, благодарение на множеството нови устройства и иновации в тях. HoloLens, устройството на Microsoft за виртуална реалност, е доста близо до очакваните технологии в бъдеще. В ранните си разработки HoloLens не беше от най-запомнящите се иновации, но с времето огромният потенциал на тази технология се разгърна забележително. Въпреки че има още време до пълното си развитие, устройството се справя задоволително с всички задачи.

Комфорт и качество на изработка

HoloLens се състои от два пръстена – единият външен е дебел пластмасов и съдържа всичкия хардуер, а другият вътрешен е по-тънък и покрит с мек материал за удобство при носене. Вътрешният пръстен се наглася спрямо потребителя чрез плъзгачи намиращи се отзад. Омекотяването е малък детайл, но позволява пълното фокусиране върху виртуалната реалност. Въпреки това при често сваляне от главата се налага да се пренастрои вътрешният пръстен. В случай че имате къса коса или я държите вързана няма да имате особени проблеми, но ако имате дълга и буйна, то ще имате малко трудности при нагласянето на пръстена.

Както при всички подобни устройства и в HoloLens, главната тежест се намира в предната част, която не е неприятна, но осезаема. Носенето на очила също не е проблем, тъй като няма натиск към лицето, който е наличен в останалите конкурентни виртуални реалности. При използването на HoloLens заобикалящата среда е видима и това помага срещу чувството на дезориентация и клаустрофобия. Вървенето назад е най-трудно, тъй като периферното зрение е препречено и не е възможно бързото завъртане.

Устройството изглежда и придава усещане за качествена изработка. Нищо в него не е пренебрегнато с нискокачествени материали. По видът му може да се каже, че принадлежи към офиса, но спокойно може да се настани и във всекидневната на всяка къща. В бъдеще от Microsoft ще добавят и по-издръжливи материали, тъй като в момента не би било уместно да бъде изпуснато или да е в ръцете на малчуганите.

review-microsoft-hololens-3

Холографска картина и контрол

Картината в HoloLens, която се проектира в реалния свят, е чиста и реалистична. При движение около холограмни сфери например, те се движат точно като истински – при движението им по повърхностите те отскачат и изглеждат достатъчно истински, за да бъдат взети. Но виждането на картината е само началото. Управлението прави усещането уникално. То се осъществява само с поглед, което и най-добре разработеният и най-лесен начин. Гласовото и управлението с жестове все още се разработват и имат забавяне от няколко секунди при извършване на желаните действия.

HoloLens използва пространствен звук, което пренася изживяването на съвсем друго ниво. Всички създавани звуци от холограмите са реални. При отдалечаване от тях силата на звука намалява, а при приближаване – усилва. Разбира се всичко в заобикалящата среда се вижда, но дори да има някакво препятствие преминаващо през тях, те не запазват своят вид. Вместо това холограмите се покриват с мрежа, за да се регистрират новите обекти.

review-microsoft-hololens-2

Заключение

Без съмнение нито хардуерът, нито софтуерът на HoloLens е перфектен, но Microsoft могат да изгладят проблемите и тогава устройството ще бъде завладяващ начин за веселие във всеки дом. Определено това е едно от най-интересните устройства, които са произвеждани някога и притежава голям потенциал. Само бъдещите разработки ще покажат на какво е способен HoloLens.