Ревю на игра Battlefield 1

review-battlefield-1-2

Небезизвестна поговорка казва, че за да има прогрес миналото не бива да бъде забравено. Екипът на DICE трябва е приел това като свое мото. Поради тази причина последното предложение от серията Battlefield се развива във времето на първата световна война. Серията Battlefield несъмнено представя модерните начини на провеждане на военни действия и технологиите, които се използват при тях, още от 2005г. със своята Battlefield 2. Но до 2013г, в която беше представена Battlefield 4, геймърите вече бяха изтощени от модерните хеликоптери, танкове и оръжия. Така се появява Battlefield 1.

История

Battlefield 1 преоткрива серията като същевременно запазва уникалната необозданост на войната, подчертавайки и човешкия елемент. Играта показва нападенията по бреговете на Галиполи, но оставя време за показване на суровата реалност с млад войник, който не издържа при вида на картината на войната. Battlefield 1 поддържа невероятен баланс между емоциите и спектакъла. Всичко най-добро за серия игри, които започнаха да стават клишета.

review-battlefield-1-3

Кампания

Това е първото Battlefield заглавие, което предлага режим кампания, заедно със стандартите положени от игри като Modern Warfare. Играчите могат да преминат през пет исторически епизода. Достъпни са различни гледни точки от войната, които разкриват и ключови моменти. От високите планини на Италия до калните канали на Камбрай, кампанията се развива на голяма площ, за да покаже големината на конфликта. За изобразяване на различните истории в кампанията са използвани истории, разказани от истински хора, което прави изживяването уникално. Самите истории играят роля на мост между историческите факти и приключенско изживяване, като запазва ключови моменти от историята, както и добавя измислени декорации, за да разкаже историите за братство, храброст и война.

На моменти обаче мисиите не съумяват да пресъздадат величието на всички събития. В един епизод от битката при Галиполи се представя историята на доктор, който се опитва да помогне на млад войник. В друг доста къс момент се представя братското отношение между италианските войници, но също неуспешно. Играчът не прекарва достатъчно време с тези персонажи, за да разбере техните истории и да разбере причините за саможертвата им. В тези моменти сериозността, която доминира в ранните мисии, се заменя от сантименталност. Обучителната страна също изостава леко. В играта се чува разказът на войник, който е участвал в действията.Въпреки тези незначителни забележки, кампанията в Battlefield 1 е най-забележителния аспект от играта. Първата световна война променя начина на водене на действията. Нещастията породени от нея са изострени от навлизането на химически оръжия и машини. Играта съумява да предостави реален облик на станалото преди повече от 100г.

review-battlefield-1-4

Мултиплейър

Battlefield 1 запазва главните елементи на серията като например Conquest и Rush режимите на игра. В новата игра е представен и нов Operations режим. В него двата отбора са поставени на местата на враждуващите страни, както са били в историята. Отборите трябва да спечелят контрол над различни сектори като се създава една миниатюрна история. Това е изтощаващ режим, тъй като различните битки продължават с часове. Мултиплейърът печели от невидимите back-end подобрения. Много лесно може да се започне игра или да се свърже с вече започната такава. Има и допълнително привлекателно качество в мултиплейъра. Остарелите и разбити оръжия забавят темпото, точно колкото да се даде на всеки играч време да осъзнае смисъла на действията си. Променливото време също поставя изпитания като предлага непрогледна мъгла, силен дъжд или пясъчни бури, а това осигурява уникалност на всяка битка.

Заключение

Безспорно Battlefield 1 е достойна за всеки, който иска да бъде на мястото на събитията от първата световна война. Показвайки в големи детайли ставащото, всеки би замръзнал при вида на ставащото на бойното поле и би страдал заедно с персонажите в играта. Разработчиците определено са надминали себе си, а това не се вижда често в днешно време. Ако и вие сте фен на шутърите през войната, то тази игра е за вас.