Нова технология не позволява на автомобила да запали ако сте употребили алкохол

technology-drink-and-drive1

Това е технология за справяне с един от най-големите проблеми по пътищата, а именно шофирането след употреба на алкохол. Както знаете това е доста голям проблем, особено за България и Българските пътища.

Създателите на тази технология са The National Highway Traffic Safety Administration’s (NHTSA) които се грижат за безопасното и изрядно шофиране. Тази технология се казва Driver Alcohol Detection System for Safety (DADSS) тя вече е тествана. По нея се работи още от 2008 година.

Технологията няма да позволи на возилото да запали ако в кръвта ви има съдържание на алкохол, или по-точно ако алкохола в кръвта ви надвишава допустимите промили. Ето как системата на колата ще разбира дали водачът е употребил алкохол над нормите. Ще има монтиран дрегер на вратата или на волана, който ще реагира при усета на вашия дъх. Този дрегер е чувствителен и не е нужно да се допирате до него за да ви усети. Другият сензор е вграден в бутона за запалване или ако няма такъв, той ще е интегриран в скоростния лост за смяна на предавката. При допир до една от тези части, сензора сканира вашата кръв и ако в нея има алкохол, запалването на автомобила става невъзможно.

И все пак агенцията няма да иска и да задължава автомобилопроизводителите да интегрират тази система в своите коли. От агенцията ще продължат да тестват тази система, но това ще отнеме доста време. Това време ще е от 5 до 8 години, а може и повече. Но такава технология ще се появи рано или късно и пешеходците както и автомобилните шофьори ще бъдат защитени.