Какво знаем за умните очила Sony SmartEyeglass Attach

sony-smart-glass1

Sony SmartEyeglass Attach е нова идея от Sony, с която компанията се опитва да дигитализира света пред очите ви.

На теория джаджата ще може да се закача за всякакви очила и ще показва полезна информация близо до окото, но първият модел ще е спортен и е предназначен основно за бягане.

Системата е проста и много прилича на Google Glass: устройството се закача отстрани на очилата (за момента само за официалните, използвани с прототипа, но финалният вариант ще може да се закача за всякакви очила) след закачането моментално визуализира малък OLED екран и камера.

Проектът е с отворен код, което означава, че разработчиците ще могат да намерят всякакви други приложения на очилата, макар първоначално да са създадени, за да помагат на бегачите в нови градове. Sony SmartEyeglass Attach намира и показва нови маршрути бързо и удобно, с което отпада нуждата човек да спира и да вади телефона си всеки път, когато попадне на непознато място.

sony-smart-glass2

Малкият екран е с височина само 0.5см и изобщо не блокира погледа. Може да е нужно малко време, докато го нагласите и свикнете с него, но накрая ще ви показва информация независимо накъде гледате. Екранът не мърда много при движение, така че можете да го разчитате добре и докато бягате.

Предимството тук е, че очилата биха могли да изпълняват всички функции на GPS часовник и да ви дават всичката информация във всеки един момент, което е доста по-удобен начин за избор и изпълнение на маршрут.

Недостатъкът е, че устройството все още не е автономно, макар да е достатъчно голямо и в него лесно би се побрал GPS приемник.

Въпреки размера си, добавката не е неудобна, като големият елемент е всъщност мястото, където се намират батерията и компонентите. Освен това Sony са избрали да разположат там и камерата, вероятно защото така или иначе са имали място за това.

Sony твърдят също, че устройството ще бъде направено така, че потребителят лесно да може да го ползва пред което и да е око, което е една добра опция.

Sony SmartEyeglass Attach също така няма проблем с водата, което означава, че можете да тичате с него и да не се притеснявате от потта. Засега не е известно дали всъщност ще може да работи под вода.

Що се отнася до премиерната дата, от компанията казват да очакваме Sony SmartEyeglass Attach “през 2015г”, като все още не се обявени нито цената, нито пълните функции, които ще има завършения модел.

Въпреки това Sony SmartEyeglass Attach изглежда като една наистина полезна джаджа за хората, които обичат да бягат. Не можем да кажем, че няма да изглеждате странно, носейки я навън, но пък ще направи бягането доста по-интересно.