Как се работи със System Restore под Windows 8

system-restore-windows-8System Restore е една от възможностите на Windows, която го прави толкова желан. Може да върнете състоянието на компютъра си при повреда до точка, в която е работил нормално. Това може да ви спаси от големи проблеми. Ето и как да използвате System Restore под операционна система Windows 8.
Има три случая, в които компютъра има проблеми. Първият е, когато вие направите промяна посредством инсталиране на софтуер или смяна на настройките. Вторият може да е заради вирус, който поврежда работата. А третият път е когато имате механичен проблем или недостиг на ресурси. Ако проблемът ви е софтуерен, това е вашето спасение.
System Restore прави точки за възстановяване доста редовно. В повечето случаи става автоматично след определено действие или на определено време. Възможно е и вие да създавате такива точки. Ако искате да научите как да създавате възстановителни точки посетете: Какво е System Restore и как се използва
Една точка за възстановяване прави запис на моментно положение на компютъра във време, в което е работил добре. Ако нещо се обърка в даден момент просто избирате подходяща точка във времето и връщате всичко, както е било тогава. System Restore не променя вашите лични файлове, но може да премахне наскоро инсталирани програми или драйвери. Приемете тази програма като машина на времето, чрез която можете да върнете компютър с проблеми назад във времето когато е работил отлично. Но внимавайте когато връщате компютъра си назад в времето защото може да бъдат изтрити важни файлове за вас. Пример: инсталирате програма но след 2 дни компютъра ви се поврежда, избора ви за най-скорошната възстановителна точка е преди 2 седмици. Което значи че има голяма вероятност, след като върнете компютъра си с две седмици назад, инсталираните програми да не присъстват.
System Restore трябва да е включен за всеки един твърд диск на компютъра и заема около 300 мегабайта място. По подразбиране той работи, и е спрян само когато вие го зададете.
Използвайте System Restore за да поправите вашия Windows 8, като го възстановите към задна дата.
Преди да започнете, запазете важните си файлове. Имайте предвид, че няма да може да ползвате компютъра си по време на възстановяването.
Задръжте комбинацията от бутоните на Windows този бутон трябва да изглежда така button-windows или button-windows8 и буквата Q. В появилата се лента за търсене въведете Recovery (Възстановяване) според езика на операционната ви система. Трябва да натиснете във лентата за настройки/Settings. Тя се намира в дясно, а след като кликнете на лентата за настройки ще се появи иконата за възстановяване.
В резултат на действията ви ще се появи нов прозорец, в който трябва да изберете Open System Restore. Ако нямате Open System Restore в новата страница от ляво която се появи, изберете Create a restore point. След което ще ви се отвори прозорец, трябва да влезете в графата System Protection и натискате на бутона System Restore за стартиране на възстановителната програма.
По подразбиране ще се покаже най-близката до момента точка за възстановяване. В случая тази е създадена при инсталация на Windows 8. За да използваме тази точка за възстановяване, трябва да натиснем Next и Finish. Сега вашият компютър ще се върне във времето. Това ще отнеме около няколко минути и ще завърши с рестарт на устройството. Разбира се, това е точка която е доста назад в времето, за това ние ви препоръчваме да изберете по-скорошна за да не си изтрието важни програми и данни за вас.
system-restore-windows-8-fig1
Ако искате да използвате друга точка за възстановяване изберете опцията Choose a different restore point (Изберете различна точка за възстановяване) и натиснете Next (има вероятност в която да ви прехвърли директно в прозореца за избор на точна дата). Сега ще се появи списък с останалите точки за възстановяване в хронологичен ред. Те представляват копия на системата преди всяка по-генерална промяна. Изберете някоя от тях и отново натиснете Next и Finish.
system-restore-windows-8-fig2