Как се прави презентация в PowerPoint

powerpoint-2010-how-toПрезентацията е неотменна част от всяко едно представяне пред публика. Тя помага на зрителите да възприемат информацията по-лесно, а вие не се налага да помните толкова много текст и информация. Тя ви служи за подсказка във всеки един момент от вашето представяне. В този урок за създаване на презентация ще използваме програмата PowerPoint версия 2010. Сега ще ви покажем част от инструментите в Powerpoint 2010, които може да използвате за вашата идеална презентация.

1. Външен вид и дизайн

На първо място, една презентация трябва да изглежда добре. Във всяка една версия на Powerpoint има набор от теми. Тук обаче ще наблегнем на персонализацията на една тема, която сте си харесали.

Всички промени се правят от раздел Design в дясно от мястото за избор на шаблони:

powerpoint-2010-how-to1

Избор на цвят

Първата стъпка е да изберете цветова гама по ваш вкус. Това ще предаде повече уникалност, а и според случая, някои цветове са предпочитани. Налични са няколко десетки цветови схеми, като можете да създаде и такива по ваш избор. Това става от бутона Colors

Fonts

От Fonts, може да си изберете шрифт, който да подхожда на цялостната визия на вашета презентация. За по-сериозни срещи е добре да разчитате на издържаните Arial шрифтове например, докато за нещо по-неформално може да изберете по-разчупен шрифт.

Background Styles

Сега трябва да се прехвърлим на Background Styles. Това е нещото, което в комбинация с цветовата схема, може да създаде изцяло нов шаблон. Тук всичко се свежда до лично предпочитание, като за всеки шаблон има достатъчно опции.

2. Съдържание

След като сме решили какъв ще е външния вид на една презентация, трябва да се заемем със съдържанието. Направете нужния брой слайдове и въведете заглавията им. Сега преценете къде ще има текст и го запишете (мисля че няма нужда от обяснение как се въвежда текст в презентация). За да е една презентация на ниво обаче трябва да има различни графики, схеми, таблици, снимки и т.н. Сега ще обърнем внимание на момента, в който правим нашата презентация една идея по-интерактивна.

ClipArt

Когато имате нужда от снимка, няма нужда да търсите в Google или където и да е било. Снимките може да имат бял фон или друг цвят, който разваля всичко. Най-добрия начин за добавяне на графика е посредством ClipArt опцията. Натискате на нея и в дясно ще се появи търсачка. Там поставете отметката в Include Office.com content. Сега за всяко едно търсене на снимка ще ви излязат поне по 10 снимки, от които да си избирате. За каквото и да е било.
Търсачката намира също звук и видео файлове, ако те са налични. В повечето случаи показва илюстрации и снимки.

Схеми, графики, йерархия, пирамида и др.

За тези неща не ви трябват специални инструменти, а единствено SmartArt опцията. В нея има стотици шаблони за различни цели, в които трябва да въведете текстова или снимкова информация и тя ще се изобрази по неповторим начин пред хората.

За таблици, много видове диаграми и всякаква статистика, използвайте услугата Charts. От това меню имате възможност да избирате измежду голям брой схематични шаблони , които ще ви позволят да поднесете статистическата информация по начин, който наистина ще ангажира хората пред вас.

Word Art

Това е забавният начин да представиш своята мисъл. Тук не става въпрос просто за промяна на шрифта, а аз цяла феерия от цветове и триизмерност на текста.

3. Анимиране на готовата презентация

За да стане самия преход между слайдовете и съдържанието по-леко и приятно, трябва да поставим и малко анимация.

Преход между слайдовете и поставяне на ефект (анимация)

За да добавите такъв ефект трябва да влезете в менюто Transitions.

Имате възможност да изберете един и същ преход за всички слайдове, или всеки слайд да е с отделен преход (анимация). Изборът на това става посредством десния бутон на мишката. В дясната част може да персонализирате прехода като време, дали да се издава звук и дали той да става автоматично след определено време.

Презентиране на определена информация

Всяко едно нещо, което сте сложили в презентацията може да се показва с определена анимация при отварянето на слайда. Това става от менюто Animations. Има избор от доста анимации, които се слага върху заглавията, снимките, текста. Общо взето върху всеки един обект. В дясната част на прозореца нагласяте, как да се задейства анимацията и колко време да трае тя.