Как се прави архив на файлове с WinRAR.

archive-how-to-winrarВ този урок ще ви покажем как се архивират файлове. Това ще е първа част на урока, в която ще се научите да правите архив на един или повече файлове. За да научите по-подробно програмата прочетете и другите статии за архивиране.

Нека да започнем с леко въведение в архивиращите програми.
Най известните програми за архивиране са WinZip и WinRAR.Почти всеки компютър използва и има инсталирана програмата WinRAR така че ще работим с нея.

 Архивирането на файлове се използва поради причината “компресия”. Да компресирането на файлове намаля големината на файловете без да намаля от тяхното качеството или от тяхното текстово или друг вид съдържание.Това е действието при което от файлове на големина 10MB след архивиране можете да ги превърнете в 1,2MB според зависи от файловете. Друга причина за архивиране е и защитата от достъп на файлове, чрез поставяне на пароли и други защитни средства, но за тях можете да прочетете в някои от останалите уроци.
Архивирането на файлове се прави от много години и ще продължава да се прави още дълго време. Лично аз не виждам края на тази дейност. Затова е важно за вас да знаете как се правят архиви!

Нека да започваме с вашето първо архивиране на файлове.

Стъпка 1: Маркирайте файла или файловете. Става като натиснете левия бутон на мишката и започнете да влачите докато маркирате желаните файлове, или кликвайки с левия бутон 1 път върху файла за маркиране на един файл. Други начини за маркиране на файлове са: кликате 1 път върху файла с левия бутон и задържате Ctrl бутона на клавиатурата, след което продължавате да кликате върху другите желани файлове за архив с левия бутон на мишката, без да пускате бутона Ctrl. Другия по често използван вариант е нещо като предния, само че с бутона Shift и това маркиране се използва когато трябва да хванете по-голям брой файлове.:
(Това е снимка показваща как се хващат повече файлове чрез използване на мишката.)

markirane na failove

Стъпка 2: След като маркирахте вече желаните файлове можем да продължим напред. Кликнете върху един от маркираните файлове с десен бутон, така че да ви се отвори падащото меню с опции. Важно трябва да се кликне върху маркираните файлове не върху празно пространство. След като ви се покажат страничните опции трябва да кликнете един път с левия бутон върху опцията Add to archive или Добави в архив на Български.
(Ето така изглеждат опциите и менюто което трябва да отворите.)

arhivirane-na-mnogo-failove1

Стъпка 3: След извършването на стъпка две трябва да ви се е отворил този прозорец:

Zavurshvane na arhiviraneto
Мястото обозначено с “1” е полето в което трябва да въвидете името на архива който искате да създадете.Моят съвет е ако не знаете коя опция за какво служи, да не добавяте нови. Оставете ги както са по подразбиране. След като напишете името и сте настроили по подразбиране както е показано на картинката можете да натиснете бутона “ОК” който се намира долу в центъра на прозорчето. Архивирането ще започне да се извършва и ще се наложи да го изчакате от секунда до Х време според зависи от големината на файловете.

След като завършите процеса архива на файловете направен от вас трябва да изглежда по този начин, ако иконата по подразбиране на WinRAR не е променена или изтрита по някакъв начин:

Това е! Честито вие вече можете да архивирате файлове!