Как се инсталират игри

install-gameВсеки един човек, който е започнал да използва компютър в даден момент решава да го поддържа сам. В началото всеки един от нас е викал съседа от блока или някой  приятел, който да ни инсталира някоя игра. Щом сте тук значи сте решили да направите това нещо сами. Инсталирането на игра, или каквото и да е било, не е сложен  процес. Стига да прочетете внимателно следващия урок и да упражните наученото веднага и няма да имате никакъв проблем с инсталацията на една компютърна игра.

1. Вкарайте CD/DVD дискът с играта в оптичното устройство на компютъра или заредете образа в Daemon Tools.

1.1 Ако разполагате с диск, на който е инсталацията на играта ви, след поставянето му в компютъра инсталацията ще започне автоматично. Или ще се появи директно  инсталатора. Другото възможно действие е появата диалогов прозорец, който ще ви попита какво действие да предприемите. От този прозорец трябва да изберете опцията  Autoplay. В някои случаи, особено когато става на въпрос за DVD, стартирането може да отнеме до 30-40 секунди. Почти сигурно е, че ще чуете звук от въртенето на  диска в записвачката, разбира се няма да чуете шум от вашето оптични устройство (CD/DVD) ако използвате метода за инсталация чрез създаване на виртуално устройство  през Daemon Tools. Ако това е така, то е въпрос на време процеса да заработи.

1.2    Ако разполагате само с файл изображение на играта, то ще е нужно да изтеглим допълнителен софтуер. В случая ще се насочим към Daemon Tools Lite, който може  да бъде изтеглен от Официалната страница на програмата. Инсталирайте програмата. Тя автоматично ще се зареди в лентата с задачите. Ако инсталирате по-нова версия на Daemon Tools  тя ще се покаже в главната лента от дясната страна на старт менюто. Обаче ако инсталирате по-стара версия, то тя ще се намира най вероятно до графата на часовника.  Кликнете с десния бутон на мишката върху нея. Поставете я на Virtual Devices. Следва да се появи списък с виртуалните ви дискове, изберете някой и натиснете на Mount  Image. Там намерете изображението и натиснете Open. daemon-tools-mount

*Ако иконката долу в дясно липсва, пуснете програмата от старт менюто. Отидете в настройки след това отбележете кутийките Use tray agent и Autostart.

2. Ръчно стартиране на инсталацията.

Ако нищо не се появи след слагането на диска или пък не искате да използвате Daemon Tools то има два варианта за пускане на  инсталацията според метода, който сте избрали по-горе.

2.1 Ако сте сложили диск с играта и тя не стартира, не се притеснявайте. Най-вероятно е изключена Autoplay опцията на вашата операционна система. В такъв случай  отидете в My Computer, където трябва да видите икона на играта си (възможно е да липсва икона, в такъв случай отворете оптичното ви устройство, то трябва да е  обозначено с буква. Отворете този дял на устройството си. Тогава инсталацията ще започне. Ако и по този начин не стане използвайте десен бутон на оптичното  устройство и изберете AutoPlay, Автоматично Изпълнение или нещо подобно. Това зависи от операционната ви система, версия и език.

2.2 При проблем с работата на Daemon Tools или пък при нежелание за работа с него, следвайте инструкциите. Трябва да имате инсталиран архиватор от типа на WinRar.  Отидете на мястото, на което се намира изображението на играта. Ако иконата на файла не съвпада с тази на WinRar, това значи, че файлът не е асоцииран. Кликнете с  десен бутон върху него и изберете „Отвори с..“. Следва да изберете WinRar.  Ще се отвори прозорец, в който трябва да откриете файла Setup.exe, Install.exe или нещо  подобно. При двоен клик върху него ще се появи прозорец, който след зареждането си ще стартира инсталацията. winrar-installgame

3. При наличие на файл с име Read Me First

Отворете този файл и го прочете. В него може да има полезна информация относно инсталацията, евентуални проблеми и техните  решения и т.н. разбира се, не е задължително.

4. Инсталирайте!

След като сте се подготвили, инсталирайте играта. Ще се появят различни въпроси за език на играта, къде да се инсталира играта, дали да се поставят  записи в старт менюто и т.н. Освен това може да има въпрос дали искате да инсталирате важни допълнения които могат да окажат влияние върху системата ви. Бъдете  внимателни и, ако не ги искате, премахнете отметката.

5. Прочетете документацията.

Ако харесвате да четете разни неща за авторски права, честност, и как компанията обещава да не продаде личните ви данни на никога, то  документацията от тук нататък ще е ваш приятел. Тук може да разберете какви права има създателя на играта върху нея, и какви права имате вие. Ако това не ви  интересува просто натиснете, че сте съгласни с условията за ползване и продължете напред.

6. Изчакайте докато компютъра инсталира играта.

Инсталатора ще ви достави нужните файлове за игра. Процеса може да протече по-дълго, като това варира от сложността  на играта и ефективността на компютъра ви. Щом това приключи, вече може да стартирате играта си.