Как се форматира правилно хард диск

how-to-format-hard-diskИма много причини, поради които може да има нужда от форматиране на хард диска, например за инсталиране на Windows, за избавяне от вирус или просто, защото нямате нужда от диска си. В този урок ще Ви покажем как да се справите със задачата по правилния начин. Форматирането е процес, чрез който всички данни, записани на диска, се изтриват и той зависи от това колко на брой дискови устройства има във вашата конфигурация и какво устройство използвате. Нужно е да предупредим, че е добре да се подсигури пълен back-up на всички налични данни, които имат стойност и не трябва да бъдат изгубени.

Partitions (дялове)

Преди да пристъпим към действие трябва да обясним какво са дяловете. Целият капацитет на даден хард диск може да бъде разделен на по-малки части, наречени дялове. Възможно е да се форматира само един дял, оставяйки останалите недокоснати.

Бързо форматиране

1. За да направите бърз формат е нужно първо да отворите старт менюто и изберете компютър, ако имате пряк път на десктопа си може да отворите него.
2. С десен клавиш на мишката изберете дяла или диска, който желаете да бъде форматиран, и от менюто изберете форматиране.
3. В новия прозорец ще има няколко възможности за форматиране като по подразбиране има отметка на Бърз формат, както и има възможност за преименуване на дяла.
4. За начало на процеса изберете бутона Формат и изчакайте да приключи, след което може да го използвате.
Важно е да отбележим, че при този вид форматиране данните си остават на диска, докато той само изглежда празен. Това е добре да се използва ако имате нов диск и желаете да инсталирате наново своята операционна система, но не и при останалите случаи.

Форматиране чрез вградения инструмент за дискове в Windows

1. Най-лесен начин за стартиране на инструмента е да напишете в полето за търсене в старт менюто, diskmgmt.msc или Disk Management.
2. В екрана, който ще се отвори ще видите всичките си дискове и дяловете им. За да форматирате някои от тях е нужно само да изберете дяла или диска с десен клик на мишката и от менюто да изберете формат.
3. В новия прозорец ще видите опции за именуване на дяла или диска както и отметка за бърз формат.

В Windows 8 и 10 има допълнителни опции освен тези, които видяхме до тук. Те се наричат Reset и Refresh. Reset опцията преинсталира нацяло Windows като не запазва никакви ваши данни или инсталирани програми. Refresh от друга страна запазва файловете Ви и преинсталира операционната система.
За Windows 8 и 8.1 трябва да направите следното: В началния екран на системата изберете настройки на компютъра (PC settings) и в новия екран да изберете обновяване и възстановяване (Update and recovery) и категория възстановяване (Recovery).
За Windows 10: В старт менюто изберете настройки (Settings) след това обновяване и защита (Update & security) и категория възстановяване (Recovery).