Как се буутва от CD, DVD или флашка

boot-cd-dvdВсеки компютър разполага с различен BIOS, но когато успеете да влезете в менюто за зареждане, всичко е по-лесно.

За да буутнете от диск или флашка, трябва да рестартирате компютъра си и да изчакате първия екран да се появи. Той обикновено е черен с бели надписи. Там трябва да търсите Press F12 to Choose a Boot Device или нещо подобно. Натискате въпросния бутон и се озовавате в BIOS менюто за буутване. В това меню трябва да има Boot order, Device Order, Boot Device или нещо от сорта. Натиснете там и задайте на първо място устройството, от което искате да заредите нещо. Запазете настройките и рестартирайте.

Ако не намирате този бутон, може да поемете по малко по-дългия, но сигурен процес.

Отново трябва да рестартирате компютъра си, но когато това стане и видите първия екран, натиснете Delete бутона. Това ще ви вкара в BIOS в истинския смисъл на думата. Тук има малко повече информация от гореспоменатото, но тук със сигурност може да намерите това, което търсите.

Когато се появи екран, обикновено отгоре има различни раздели, или те са в центъра на екрана подредени в списък. Навигацията става посредством стрелките и всяко едно меню съдържа различни нива на настройка на компютъра ви на много ниско хардуерно ниво. Ако не става със стрелките, най-вероятно трябва да използвате page up и page down бутоните. Трябва да намерите раздел Boot и менюто Boot Device, Boot Order или с друго име но близко до това. Самото наименование може да е различно, но на 99 процента ще има Boot в името си. Можете да го различите по това, че когато го отворите има first, second, third device или подобно.

Когато намерите това меню, най-отгоре, на първото място най-вероятно ще е вашият твърд диск. Отидете със стрелките там и натиснете Enter. Сега ще се появи списък с всички налични за буутване устройства. Ако искате да буутвате от диск, независимо дали CD или DVD, трябва да изберете записвачката си. Ако искате да буутвате от флашката си, трябва да изберете нейното име, USB-HDD, USB Drive или нещо с подобно наименование. Натиснете отново enter и сме почти готови.

За да подейства промените, трябва да запазите промените в Bios. Това става в раздела Exit, като там трябва да има опция Exit and Save Changes или нещо от сорта. Огледайте по целия екран, може да има и бутон, който да изпълнява това. В тествания от нас BIOS за направата на урока изхода със запазване на настройките става чрез натискане на F10, но при вас може да е различно.

Компютъра сега ще се рестартира и ще зареди от зададеното устройство. След като свършите работата с него, може да се наложи да влезете отново в BIOS и да настроите отново да се зарежда от твърдия диск.