Как да удължим живота на батерията си

android-battery-life-1

Дори през 2016г., е трудно да използвате телефона си повече от 24 часа без зареждане. Обяснението е просто – все още не е открита нова по-добра технология за производство на батерии. В този урок няма да Ви предложим да използвате устройството си по-малко. Нашата цел е да Ви покажем как да намалите разхода на енергия, без да правите телефона си неизползваем.

Затъмняване на дисплея или използване на автоматично осветляване

Дисплеят е частта от телефона Ви, която консумира най-много мощност. Повечето телефони имат опцията за автоматично осветляване, която наглася автоматично яркостта на дисплея, съобразена с осветеността на заобикалящата ни среда. Разбира се с тази опция мощността, която се използва е по-малка в сравнение с консумацията при работа на дисплея на пълна яркост. За още по-добри резултати може да намалите яркостта до минималното положение, в което няма да пречи на работата Ви с устройството.

Намаляване на времето за изгасяне на екрана

В опциите за дисплей трябва да имате опция “Време за изгасяне на дисплея”. Тази настройка контролира колко дълго екранът на телефона Ви ще остане включен, след като е получил команда за работа, например допир. Тук всяка секунда има значение. На повечето Android телефони минимумът е 15 секунди. Ако времето на вашето устройство е нагласено на 2 минути, то помислете за намаляване на това време до 30 секунди.

Изключване на Bluetooth

Независимо колко обичате да използвате вашето Bluetooth устройство, безжични колонки или други устройства, тази допълнителна връзка постоянно обновява информацията за други Bluetooth устройства в близост. Докато сте извън колата си или не слушате музика безжично, спрете вашия Bluetooth.

Изключване на Wi-Fi

Докато имате нужда вашата Wi-Fi връзка да е активна, ползвайки домашната си или офис мрежа, има момент, когато сте навън, извън обхвата на тези мрежи. Затова когато нямате нужда от нея, а използвате 3G или 4G мрежата, я изключвайте.

Ограничаване на GPS

Друг голям разход на мощност са приложения, които използват GPS за използване на местоположението Ви. В Android може да изберете два режима на действие – с висока точност, когато Ви трябва и режим на по-ниска консумация.

Спиране на неизползвани приложения

Чрез спиране на приложения, които не използвате, може драстично да намалите натоварването на процесора и с това да понижите използваната от него мощност. В Android използвайте Multi-tasking бутона, най-често е най-десният бутон в долната част на екрана.

Ограничаване на вибрациите

В много случаи се налага да се използва вибрацията на телефона като уведомление, но тя също така използва по-голям ресурс от батерията. За изпълнение на мелодия за звънене е нужно само малка мембрана на вашия говорител да бъде задействана, докато за вибрация, моторчето, което кара целия Ви телефон да вибрира, използва много повече мощност.

Изключване на ненужни уведомления

В днешни дни почти всяко приложение извежда уведомления, било то за новини, съобщения или друга информация, приложенията активират много от функциите на телефона, само за да покажат даденото уведомление. Всички тези функции изискват мощност. Изключването на всички допълнителни уведомления ще Ви помогне да използвате устройството си повече време.

Ограничаване на времето за проверка на e-mail

Вместо устройството Ви да проверява за нова поща на всяка минута, променете настройките на клиента си, отговарящ за нея, да прави проверка на 30 минути. Така ще запазите още заряд за по-късно.

Режими на запазване на батерията

В зависимост от производителя на устройството Ви, ще намерите режими програмирани от него, за работа на запазване на заряда на батерията, достигащи отвъд всичко предлагано от Android. Например може да предотврати автоматичното обновяване на приложения, да затъмни екрана и други, вместо вас. По подразбиране тези режими се активират, когато нивото на батерията падне под 20%, но може да се настрои да започва при например 30%.