Как да разберем параметрите на компютъра си

what-are-my-pc-specs-1Има много причини, поради които е необходимо да знаете параметрите на своя компютър или лаптоп. Например е започнал да работи бавно и се интересувате дали е възможен ъпгрейд или целите да разберете дали може да работи дадена програма или игра на него. Независимо каква е причината, веднъж изваден от опаковката си, параметрите на лаптопа или компютъра е възможно да не знаете точните характеристики. На всеки нов модел лаптоп или готова настолна компютърна конфигурация ще намерите стикер с най-важните данни за машината. Ако такъв стикер липсва има начин за проверка. В този урок ще Ви покажем как да разберете какъв е процесора, колко РАМ памет има, каква версия е операционната система и каква е видеокартата монтирана вътре.

Начини за проверка на характеристиките на компютъра или лаптопа си

1. В Windows 8 това е много лесно. Нужно е да задържите курсора на мишката в горния десен ъгъл, което ще Ви покаже Charms менюто. В него изберете Settings и след това PC info. В Windows XP и Windows 7 е малко по-различно. Изберете с десен клик на мишката My Computer и от падащото меню изберете Properties, за Windows XP изберете System Properties.

Независимо от версията на системата Ви, в новия прозорец ще бъде показана информация за хардуера използван в устройството Ви – какъв е моделът процесора и с каква тактова честота работи, какво количество РАМ памет имате и колко от него вие може да използвате, каква е версията на операционната система, която задвижва машината и не на последно място за каква архитектура е тази версия – х86 или х64.

2. Вторият начин предлага по-детайлно описание. Задръжте Windows клавиша заедно с клавиш R на клавиатурата. В новия прозорец изпишете това: msinfo32 и потвърдете с Enter. В новия екран ще видите описание на всяка част от хардуера. Освен процесора, паметта и версията на Windows, тук може да видите и версията на вашия BIOS, моделът на устройството, кой е производителя и т.н.