Как да премахваме програми в Windows 10

uninstall-in-windows-10

Въпреки че Control Panel е достъпен в Windows 10, има и нови начини за премахване на нежелани програми и приложения от вашия компютър. В този урок ще Ви покажем как да направите това. Новата структура и оформление на Windows 10, а именно завръщането на старт менюто в текущия му вид, показва, че Microsoft се опитват да се откъснат от традицията, каквато е Control Panel. Все пак, ако държите на него, може да го използвате, но вече има и далеч по-лесни начини за премахването на непотребния софтуер.

Директно от Start Menu

1. За да направите това, трябва да отворите старт менюто.
2. Посочвате All Apps.
3. Намирате програмата или приложението, което вече не ни е потребно и посредством десен клик на мишката да изберете Uninstall.
Ако премахвате приложение на Windows 10 ще видите изскачащ прозорец, който ще Ви уведоми, че приложението заедно с данните, запазени от него, ще бъдат премахнати. В случай, че искате да премахнете някоя програма, при избирането на Uninstall ще се отвори Programs and Features прозореца от Control Panel. Оттам избирате програмата и я премахвате.

Чрез менюто за настройки

1. Отново отваряте старт менюто.
2. Избирате Settings, след това System и накрая Apps & features, където ще видите всички програми и приложения на вашия компютър, подредени по големина.
3. Намирате програмата, която искате да премахнете, и избирате Uninstall.
Тук няма значение дали е програма или приложение, ще видите изскачащия прозорец за потвърждаване на премахването и предупреждението за изтриване на данните, съхранени от програмата.

Чрез Control Panel

Тези от вас, които все пак държат на традициите, могат да премахнат програми, но не и приложения на Windows 10, директно от Control Panel.
1. Отваряте старт менюто и избирате Control Panel.
2. В новия прозорец избирате Programs and Features.
3. Избирате коя програма вече не Ви е нужна, избирате я и натискате Uninstall.