Как да премахнем вирус от Android устройство

android-virus-2

Всички вируси за Android се предават чрез приложения инсталирани в устройството. Ако телефонът или таблетът Ви няма вирус, най-добрият начин да се избегне заразяването е като не се инсталират приложения от източници различни от Google Play Store. Ако все пак имате намерението да го направите, първо проучете приложението и проверете до каква информация изисква достъп, например програма за възпроизвеждане на звук не трябва да има достъп до контактите Ви. Ако все пак имате вирус в устройството си и не желаете да използвате функцията на андроид за връщане на заводските настройки, правейки го разбира се губите всичките си данни, в този урок ще Ви помогнем да се справите с проблема.

1. Поставете устройството си в Safe Mode. Това предотвратява всички допълнителни приложения да се стартират, включително и всички вируси. На много устройства, когато задържите бутона за включване, се показва менюто за възможностите за изключване на устройството. Там избирате опцията за рестарт в Safe Mode. Когато рестарта завърши, в долния ляв ъгъл ще има надпис “Safe Mode”.

2. Намерете зловредното приложение. Докато сте в Safe Mode устройството работи, както обикновено. От менюто избирате Настройки. След това Приложения. Уверете се, че на екрана, който виждате, сте на раздел Изтеглени. Ако знаете кое приложение е проблемно, изберете го. Ако не знаете кое е – обърнете внимание на приложенията, които са инсталирани, и потърсете за нещо, което не сте добавяли.

3. Изтриване на приложението. След като сте намерили вредителя изберете го и в новия екран изберете Изтриване. В повечето случаи това е достатъчно за решаване на проблема.

4. Рестартиране на устройството. След като сте премахнали вируса от своето Android устройство всичко, което трябва да направите е да рестартирате.