Как да предпазим своята батерия от проблеми

С продължението и задълбочаването на фиаското около Samsung Galaxy Note 7 вероятно всеки потребител си задава въпроса за възможното постигане на подобен ефект при собственото им устройство. По тази причина Ви предлагаме този урок относно предотвратяването на подобни последици при телефоните. Ако все още има потребител, който не е разбрал, Samsung спря своя Note 7 заради експлодиращата батерия, а заместващите устройства се самозапалват. Самолетните компании са забранили този телефон и потребителите са посъветвани да спрат използването му. Именно това е причината за нарастващото притеснение сред потребителите и на други телефони за подобен развой. И въпреки че случилото се не е новост, почти всички производители са известни с подобен проблем, никога не се е стигало до такива мерки. Затова ето няколко съвета как да предпазим батерията на своя телефон от изгаряне.

Защо батериите се запалват или експлодират?

Това е сложен въпрос, защото има няколко причини за дефектиране при батериите. Понякога е нарушена изолация, докато в други случаи, като при Note 7, батериите имат вътрешен проблем. И все пак две са главните причини за неправилна работа на литиевойонните батерии.
Първата е нарушаване на цялостта на батерията – например счупване, нарязване и т.н. Това може да се получи при изпускане на телефона, но каквато и да е причината за тази щета в батерията може да се получи късо съединение, което да доведе до уголемяване и потенциално запалване. Другата причина е загряването, което обикновено се свързва със зареждането на телефона. Зареждането на батерията довежда до отдаване на някакво количество топлина, а когато се покачи общата температура може да настъпи късо съединение. В случай че батерията не може да се охлади достатъчно бързо е възможно да настъпи термален пробив, който да задейства верижна реакция, която да увеличи още повече температурата и да настъпи неизбежното.
С последните технологии като бързо зареждане и все по-бързи процесори в днешните телефони се наблюдава все по-висока температура на работа. Дизайнът на телефона може също да окаже влияние. Например да се постави голяма батерия в телефон, който не може да осигури добро охлаждане на всички компоненти. Намаляването на размера на батерията причинява натиск върху полимерните разделители, които държат батерията здрава. При нарушаването на някое от тези разделения последващото допиране на положителния и отрицателния слой се съединяват и причиняват късо съединение.

Как да предотвратим запалването на батерията?

Тези съвети могат да се приложат за всеки телефон и други устройства като таблети например, за да се предотвратят пробиви или запалвания.

1. Използвайте само зарядното за вашето устройство. При неправилен модел зарядно, телефонът може да получи повече или по-малко от необходимия ток за нормална работа, което да доведе до повреда на батерията.

2. Изключете от мрежата след пълно зареждане. Опитайте да следите кога телефонът Ви е напълно зареден и изключете зарядното, за да избегнете ненужно натрупване на топлина.

3. Зареждайте устройството си на безопасно място. Не прибягвайте до зареждане на телефона ако той е под завивки и под натиск например.

4. Премахнете калъфите или предпазните гърбове. Те могат да нарушат топлообмена на устройството Ви с околната среда.

5. Избягвайте директната слънчева светлина. Не оставяйте вашия телефон на слънце, докато се зарежда.

6. Оставете телефона си да се охлади. Независимо дали зареждате или играете на своя телефон, той трябва да се охлади, ако е загрял от дейностите, които прави.

7. Избягвайте натиск. Не поставяйте своето устройство под натиск – например под тежка чанта.